Hlavní obsah

Francouzské kluby pustí reprezentanty jen do 30 evropských zemí

Paříž

Francouzské fotbalové kluby neuvolní v nadcházejícím reprezentačním okně žádné hráče k zápasům konaným mimo Evropský hospodářský prostor, do něhož patří vedle 27 států Evropské unie také Island, Norsko a Lichtenštejnsko. Oznámil to ve středu francouzský svaz po dohodě s kluby první a druhé nejvyšší soutěže.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Útočník Paris St Germain Kylian Mbappé oslavuje gól, ilustrační foto.

Článek

Důvodem jsou nejrůznější cestovní omezení zavedená kvůli pokračující pandemii koronaviru a skutečnost, že pro fotbalisty neplatí výjimka, která by je při návratu do Francie osvobozovala od povinné karantény.

Na konci března se budou hrát kvalifikační duely o postup na mistrovství světa vedle Evropy také v Severní a Střední Americe a Karibiku. Naproti tomu v Jižní Americe a Asii byly březnové zápasy z bezpečnostních důvodů odloženy.

Světová federace FIFA kvůli pandemii uvolnila pravidlo o povinnosti klubů poskytovat hráče pro potřeby reprezentace. I z toho důvodu nebude mít česká reprezentace ve dvou zápasech ze tří k dispozici čtveřici krajánků z bundesligy. Jiří Pavlenka, Pavel Kadeřábek, Vladimír Darida a Patrik Schick nastoupí jen v Estonsku, proti Belgii a ve Walesu budou chybět, protože by museli po návratu do Německa do karantény.

Reklama