Hlavní obsah

Frýdek je ze Švýcarska nadšený, ke Spartě říká: Na jejím vzestupu má velký podíl Vrba!

Praha

Ve Švýcarsku je půl roku, v týmu Lucernu se skvěle zabydlel. Univerzál Martin Frýdek patří mezi nejvíce vytěžované hráče. Když se ohlédne za posledními šesti měsíci, svůj krok, odejít ze Sparty do Švýcarska, hodnotí jako správný.

Foto: Sport.cz

Univerzál Martin Frýdek v dresu Lucernu.

Článek

Když jste odcházel z Letné, mnozí experti tvrdili, že jste dal přednost finanční stránce před sportovní. Jak toto s odstupem času vidíte?

Mohu naprosto objektivně prohlásit, že švýcarská liga má velkou kvalitu. Ale to jsem dobře věděl už když jsem přicházel. Stačí se podívat na švýcarský nároďák. Nebo na Young Boys Bern, který se dostal do jarní vyřazovací části Evropské ligy, na podzim vyhrál základní skupinu. Basilej pár let zpátky byla pravidelně v Lize mistrů, Bern ji hrál loni. Navíc nejvyšší soutěž hraje jen deset klubů, díky tomu je úroveň určitě vyšší. Ostatně, pohled na tabulku je výmluvný.

Jste třetí od konce, přitom na poslední příčku, zaručující kvalifikaci o Evropskou ligu, ztrácíte jen tři body....

Chceme se dívat nahoru, ale dobře víme, že se nás týká i spodek tabulky. Soutěž je opravdu neuvěřitelně našlapaná. Jediný, kdo je odskočený, je Young Boys Bern.

Je pro Lucern prioritou záchrana nebo poháry?

Samozřejmě, jsme namočení i do bojů o záchranu. Což se ale vzhledem k tabulce týká kohokoliv od třetího místa níže. Nechci ale tvrdit, že nepřemýšlíme o pohárech. Mužstvo máme dobře složené, odehráli jsme výborné zápasy. Bohužel jsme některé dobře rozehrané nedovedli do výhry.

V únoru jste se vezli na vítězné vlně, kdybyste sérii jen o malinko protáhli, byli byste na špici.

Tohle jsou kdyby. Je těžké jenom vyhrávat. Ve švýcarské lize může každý porazit každého. Každopádně jsme ale ještě ve hře v domácím poháru. Proč se nepokusit ho vyhrát, když z něj vede také cesta do Evropy?

Lucern má divoké skóre. Dali jste nejvíc gólů, ale zároveň jste jich i nejvíc dostali. Proč?

Ano, je to takové divočejší.(směje se) Chceme být dominantní na míči, snažíme se hodně útočit. Do ofenzívní fáze se zapojujeme všichni. Někdy máme smůlu, soupeři nám dají gól ze všeho. Ale tenhle styl je podle mého gusta, jsem moc spokojený.

Jste ve Švýcarsku spokojený i mimo hřiště?

Rozhodně. S rodinou jsme měli velké štěstí na toto angažmá, Švýcarsko je nádherná země. Nebydlíme přímo ve městě, přibližně dvacet minut autem od Lucernu. Moc se nám tu líbí, příroda a všechno kolem je tady nádherný.

Švýcarsko je lyžařská velmoc, projel jste se po alpských sjezdovkách?

Kdepak, jako lyžař nejsem dobrej. Takže areály nevyužívám, přestože jsou i v této době otevřené.

Pojďme krátce ke Spartě. Co říkáte jejím posledním úspěšným výsledkům?

Jsem ve spojení s Lukášem Julišem a Láďou Krejčím starším. A pochopitelně i s bráchou. Jsem moc rád, že Spartě zase šlape, že se rozjela. Teď dala sedm gólů Teplicím, paráda. Snad se jí bude dařit dál.

Stojí za jejím vzestupem příchod kouče Pavla Vrby, který vás chtěl před časem do Plzně?

Má na tom jistě velký podíl. Pan Vrba je jednoznačně kvalitní trenér. Budu mu fandit, aby Spartu dovedl tam, kde kdysi bývávala.

Věříte Spartě v nadcházejícím derby na Slavii?

Derby je derby, proč by nemohla Sparta vyhrát. Doufám, že Slavii konečně porazí. Budu klukům držet palce.

Reklama

Související témata: