Hlavní obsah

Krev, zranění, národnostní vášně - to vše provázelo šlágr slovenské ligy

DUNAJSKÁ STREDA/PRAHA

Krev, vážná zranění, několik fanoušků v nemocnici a jeden transportovaný dokonce narychlo do nemocnice vrtulníkem, ale také národnostní nepokoje v ulicích města, při nichž policie několik desítek příznivců obou táborů pozatýkala, to všechno provázelo šlágr čtrnáctého kola slovenské fotbalové ligy, v němž v sobotu vyhráli „belasí“ na hřišti Dunajské Stredy vysoko 4:0.

Článek

Už před nejsledovanějším duelem 14. kola slovenské fotbalové ligy bylo horko. Na Žitný ostrov totiž dorazila asi tisícovka fanoušků bratislavského Slovanu, která se vydala z nádraží na pochod městem. Házeli přitom dělbuchy a dýmovnice, skandovali protimaďarská hesla, dostali se přitom do potyček s policií.

Resumé? Tři z fanoušků skončili v nemocnici, dalších šestnáct museli ošetřovat záchranáři, třináct jich zadržela policie. To všechno byl ale teprve začátek, neboť k výbuchům vášní došlo až na beznadějně vyprodaném stadiónu.

Fanoušek Slovanu, který před úvodním hvizdem vběhl na trávník, byl jen úsměvnou epizodu. Už po sedmnácti minutách ale museli sudí utkání téměř na dvacet minut přerušit, neboť v sektoru domácích příznivců došlo k nepokojům. Diváci nejenže házeli po policistech pyrotechniku, ale zasypali je i kamením. Podle informací ze Žitného ostrova si aktivně počínali hlavně příznivci  maďarského Ferencvárosu Buděpešť, kteří přijeli podpořit domácí fanoušky.

Pořadatelé ovšem odmítli otevřít bránu, aby policisté mohli rozvášněný dav z tribuny vytlačit, takže ve vzniklé panice a zmatcích došlo k obrovské tlačenici a zranění dalších lidí.

Až poté pořadatelé výzev policie uposlechli, bránu otevřeli, takže těžkooděnci zasypávaní světlicemi, dělbuchy a kamením nejvášnivější rowdies obou táborů ze stadiónu vytlačili. Při zásahu a vzniklých potyčkách byli ovšem zraněny další desítky osob, jeden fanoušek dokonce tak vážně, že ho vrtulník musel transportovat do bratislavské nemocnice. Po důkladném vyšetření lékaři konstatovali, že po pádu z tribuny je mimo nebezpečí ohrožení života.

V ostře sledovaném duelu vyhrál nakonec favorizovaný Slovan v Dunajské Stredě vysoko 4:0. když o góly se podělili Hanek, Serrano, Masaryk a Černák.

Reklama

Související témata: