Hlavní obsah

Lavička chce s Vratislaví do Evropy: Po posilách se rozhlížíme i v Česku

Praha

Trenér Vítězslav Lavička přišel do tradičního slezského klubu Slask Vratislav v lednu 2018, kdy klub bojoval o záchranu v Extraklase. Úkol splnil a v následujícím ročníku vybojoval třetí místo a účast v kvalifikaci Evropské ligy. V probíhající sezoně chce tuto pozici minimálně obhájit, ale potřebuje zkvalitnit středovou řadu, jak řekl pro Sport.cz sedmapadesátiletý kouč, který chce „lovit" posily i v Česku...

Foto: Archiv Vítězslava Lavičky

Trenér Slasku Wroclaw Vítězslav Lavička.

Článek

Slask se drží v tabulce těsně pod pomyslnými stupni vítězů. Zůstává boj o titul a pohárovou Evropu hlavním cílem tohoto tradičního klubu?

Samozřejmě, že je to přání všech lidí v klubu, majitele a pochopitelně nás k tomu tlačí fanoušci. Ale dostat se do Evropy v Polsku je náročnější než v Česku. Tabulka je hodně vyrovnaná. Stejný cíl má pochopitelně hodně soupeřů. Každý bod je důležitý a jakákoliv ztráta může být ve snaze o pohárové příčky fatální.

Kolik klubů postoupí do kvalifikací?

První tři z Extraklasy a vítěz Polského poháru, jenže z toho už jsme vypadli, takže jedinou šancí je liga, tedy dostat se do trojky. Ale musíme být realisty, na co máme vzhledem k síle kádru.

Majitel vám nepřivede posily?

Klub vlastní město Vratislav, stará se o něj po všech stránkách dobře. Pochopitelně fotbalové věci, včetně posil, jsou starostí managementu klubu, který na nich usilovně pracuje.

Foto: Sport.cz

Trenér Slasku Wroclaw Vítězslav Lavička.

Na jakém postu by podle vás Slask potřeboval posílit?

Momentálně ve středové řadě. Na hledání kvalitních záložníků se nejvíc soustředíme. A rozhlížíme se i za hranicemi.

Lovíte i v Česku?

Ano, protože tam jsou kvalitní záložníci, kteří nejsou plně vytížení, sedí na lavičce nebo mají malou porci minut, a nám by mohli pomoci. Věděl bych o několika, na Slavii i ve Spartě, ale i jinde, které tam zrovna nepotřebují (směje se). Chystáme se některé hráče, samozřejmě i jejich kluby, oslovit.

Do kdy na to máte čas? Ve většině zemí se už přestupové okno zavřelo.

V Polsku je otevřené do konce února. Ale to hledání je na začátku, bude záležet na mnoha okolnostech, pochopitelně i finančních. Uvidíme, nějaký prostor ještě je, ale čas běží hodně rychle.

Má polská liga také problémy s covidem-19?

Určitě ne takové jako v Česku. Kvůli covidu se tu zápasy ještě neodkládaly. Momentálně spíš dělá problémy počasí, ale to v Česku také. Trávníky jsou tu sice vyhřívané, když udeří takhle silně sníh a mráz, jsou terény na hraně hratelnosti.

Reklama

Související témata: