Hlavní obsah

LEGIONÁŘI POD LUPOU: Fantastický Černý dosáhl dvouciferného počtu gólů i asistencí. Dělám jen svoji práci, tvrdí skromně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

12+10. Když jde o výkony reprezentačního křídelníka Václava Černého, řeč čísel je v probíhající sezoně Eredivisie více než vypovídající. 25letý levák zářil i v posledním kole nizozemské nejvyšší soutěže, kdy vstřelenou brankou a dvěma asistencemi dovedl Twente Enschede k vítězství 4:0 nad Nijmegenem. Od analytického portálu SofaScore si za svůj počin vysloužil velmi vysokou známku 9,5 a stal se tak s naprostým přehledem nejlépe hodnoceným krajánkem víkendu. Reakce hvězdy? „Dělám jen svoji práci,“ pravil skromně Černý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Černý se raduje ze vstřelené branky v duelu proti Faerským ostrovům.

Článek
Fotogalerie

„Odehráli jsme výborný zápas. Spoluhráči nám to ale hodně ulehčili, dostávali nás do spousty příležitostí k tomu, abychom byli schopni něco vytvořit. Pak je daleko jednodušší excelovat, jak pro mě, tak Virgila Misidjana," chválil Černý všechny své kolegy za pomoc jemu a jeho parťákovi, který nastoupil na opačné straně tříčlenného útočného komanda a zapsal dvě přesné trefy plus jednu asistenci.

České křídlo nejprve otevřelo skóre utkání ve 38. minutě poněkud netradičně, přesnou hlavičkou z úrovně penaltového puntíku k pravé tyči právě po Misidjanově centru. Gól poté svoji oslavou věnoval bývalému spoluhráči Jody Lukokimu, které před rokem tragicky přišel o život.

Po hodině hry pak perfektně zafungovala stejná souhra, jen v opačném gardu. Příbramský odchovanec založil protiútok nádhernou kolmicí vnějším nártem, za kterou by se nestyděl ani Tomáš Rosický v nejlepších letech. Nizozemec v samostatném úniku nezaváhal a zdvojnásobil vedení Twente.

Poslední zápis do statistik si Černý schoval na samý závěr duelu. To perfektně zakrouceným rohlíkem z volného kopu našel přesně nohu střídajícího Rickyho van Wolfswinkela, který z bezprostřední blízkosti volejem zatloukl čtvrtý hřebíček do rakve Nijmegenu. „Fungovali jsme skvěle jako tým, hrajeme nádherný fotbal. Na desetibodové stupnici bych asi žádného hráče neohodnotil hůře než sedmičkou. Ale samozřejmě, někteří odvedli opravdu výjimečný výkon," lebedil si trenér Ron Jans.

A poslední větou měl zajisté na mysli mimo jiné právě Černého. Ten je s dvanácti přesnými zásahy šestým nejlepším střelcem Eredivisie, číslo deset v kolonce gólových přihrávek pro něj pak znamená čtvrté místo v žebříčku asistentů. Český reprezentant je v této sezoně jedním ze dvou hráčů nizozemské nejvyšší soutěže, kteří dvouciferný počet branek jak vstřelili, tak připravili. Společnost mu dělá Vito van Crooij (10+11) ze Sparty Rotterdam.

I proto se na Černého snášejí pochvalné hlasy i z řad fanoušků. Po utkání s Nijmegenem na svém Instagramu zveřejnil fotku s trofejí pro nejlepšího hráče zápasu a někteří z fanoušků jej v komentářích označili za „nejlepší pravé křídlo v Eredivisie". A ač je šikovný forvard v Twente opravdu spokojený, otázka, zdali si svými skvělými výkony hlavně v jarní části sezony neříká o angažmá v atraktivnější soutěži, se přímo nabízí...

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.