Hlavní obsah

Náboj bitvě Sparty se Slovanem zůstane. Proti Letenským půjde místo Straky Chovanec

Praha
Aktualizováno

Bývalý kouč české fotbalové reprezentace Jozef Chovanec (54) se oficiálně stal nástupcem trenéra Františka Straky na lavičce slovenského mistra Slovanu Bratislava. Chovance představilo vedení klubu na čtvrteční tiskové konferenci v Bratislavě.

Foto: Ivan Vilček , Sport.cz

Jozef Chovanec (vlevo) a Dušan Tittel na tiskové konferenci Slovanu Bratislava.

Článek
Fotogalerie

Slovan, který má za sebou sérii nezdarů zejména v domácí soutěži a nedaří se mu ani na pohárové scéně, Chovanec povede mj. i příští týden v utkání Evropské ligy proti Spartě, kde strávil většinu hráčské i trenérské kariéry. Debutovat by měl v ligovém duelu v neděli 19. října proti Trnavě. „Momentálně se soustřeďuji na nejbližší utkání s Trnavou, ale je pravda, že mužstvo Sparty znám a určitá výhoda to může být," řekl na tiskové konferenci Chovanec, jehož asistentem bude někdejší sparťanský kanonýr Horst Siegl.

"Jozef Chovanec je velká osobnost československého fotbalu. Zná slovenskou ligu a to všechno přispělo k tomu, že by měl k dnešnímu dni začít u nás působit," řekl Kašpar televizní stanici TA3. "Od nového kouče si slibujeme nějaký restart mužstva. Jeho úlohou bude dát tým dokupy po neúspěšných výsledcích. Pokusíme se získat co nejvíce bodů v lize a důstojně obstát v pohárové Evropě," dodal.

Řadu zápasů odehrál Chovanec právě po boku odvolaného Straky, díky nemuž měl mít souboj Slovanu se Spartou mimořádný náboj. A bude mít i přes jeho odvolání po prohře 0:4 v Trenčíně. Straku na lavičce nahrazuje další z velkých osobností sparťanské historie. "Velmi dobře jsem to zvážil a nabídku trénovat Slovan Bratislava jsem přijal. Je to pro mě velká výzva. Teď už se těším na práci s mužstvem, promluvím s hráči a věřím, že navážeme na ty lepší výsledky, uvedl Chovanec.

Chovanec přichází do Slovanu ve chvíli, kdy tým výsledkově tone. Nevyhrál už sedm soutěžních zápasů, během nichž získal jediný bod při hrozivém skóre 1:18. V tabulce slovenské ligy je pátý.

Tittel bude generálním manažerem

Chovanec dlouho mezi hlavními adepty na uvolněný post nefiguroval. V rodné zemi nebude na trenérské pozici poprvé. Naposledy působil právě na Slovensku. Nejprve jako sportovní manažer Ružomberoku, který později převzal i jako trenér. V minulosti působil hlavně ve Spartě, ale i v Příbrami, Krasnodaru a zkusil si i angažmá v SAE.

Hlavním uchazečem o místo ve Slovanu byl podle slovenských médií Dušan Tittel, dlouholetý hráč Slovanu a reprezentace. Nemá ovšem nejvyšší trenérskou kvalifikaci, mužstvo však mohl vést jako člověk z pozadí. Jako hlavní kouč by zřejmě byl veden Jozef Valovič. Ale zjevně z toho sešlo. Je tu jiná varianta. Dušan Tittel bude novým generálním manažerem.

Ve hře byl i kouč slovenské jednadvacítky Ivan Galád, ale majitel klubu Ivan Kmotrík svůj zájem směřoval jinam. Nekoná se ani návrat Dušana Galise, který Slovan vedl již několikrát a vybojoval s ním spoustu titulů. Klub opustil chvíli poté, co na jeho lavičku usedl Straka, se kterým si neuměl představit spolupráci. Nedostalo se ani Ladislava Hudce či Ján Kociana a Dušana Uhrina mladšího.

Reklama