Hlavní obsah

Obrození giganta! Plácali se na dně, teď jsou zpátky ve hře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před měsícem se nacházeli na posledním místě tabulky a ti, kteří na denní bázi nesledují nizozemskou Eredivisie, si nevěřícně protírali oči. Ajax byl ponořený v ohromné krizi. Nyní se však zdá, že nejhorší fáze už je za ním. Gigant vstal z kolen, vyhrál čtyřikrát v řadě a bojuje o záchranu sezony. Na čtvrté místo okupované Twente Enschede Michala Sadílka ztrácí devět bodů.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalisté Ajaxu se radují ze vstřelené branky v nizozemské Eredivisie.

Článek

Do začátku listopadu dokázal Ajax zvítězit pouze v jednom jediném ligovém utkání - na startu nové sezony porazil Heracles Almelo 4:1. Klub, který v létě vydal přes 100 milionů eur na přestupy, zklamal. Nikdo v Nizozemsku se nedivil, že trenér Maurice Steijn, jež nastoupil do funkce jen čtyři měsíce předtím, ztratil 23. října 2023 práci. Asistent Hedwiges Maduro převzal tým v rozkladu, sám však byl jen dočasným řešením. Od 30. října tohoto roku za výsledky zodpovídá John van 't Schip. Trenér narozený v Kanadě způsobil, že ve městě Johana Cruyffa znovu vysvitlo slunce.

Když Van 't Schip 2. listopadu vedl Ajax ve vítězném zápase s Volendamem 2:0, mohl se myšlenkami přenést v čase o 15 let zpět. Trenér vedl Ajax z lavičky už dříve, přesněji 10. května 2009, v posledním kole sezony 2008/2009 zastoupil Marca van Bastena. Tehdy také vyhrál - 1:0 proti Twente Enschede.

Tentokrát jeho příběh na lavičce amsterdamského klubu potrvá déle. V tuto chvíli má na svém kontě už 9 utkání, z čehož šest vyhrál, jedno remizoval a dvě prohrál, obě v Evropské lize. Ajax tak nastartoval motor a vyjel na zběsilou stíhačku v tabulce Eredivisie.

O tom, že titul je už k nedostihnutí, asi nikdo nepochybuje. PSV je pod novým trenérem Peterem Boszem v neuvěřitelné formě a drtí všechno a všechny doma i v Evropě. Ajax cílí na dostihnutí týmů, které se nacházejí pod trůnem, čili Feyenoord, AZ Alkmaar a právě Twente českého reprezentanta, které mají devět až jedenáct bodů náskok na svěřence Van 't Schipa.

Renesanci pod novým trenérem zažívá hlavně útočník Brian Brobbey. 21letý talent nizozemského fotbalu a produkt akademie Ajaxu s názvem De Toekomst se v posledních letech trochu zasekl. Nyní se však zdá, že opět nalezl produktivní flow. Za posledních 9 zápasů si připsal už čtyři branky a čtyři asistence. U něj není vůbec vyloučené, že se nalezne v nominaci na EURO 2024 v Německu. Trenér reprezentace Ronald Koeman dal mladíkovi šanci debutovat ve vyhraném kvalifikačním zápase 1:0 proti Řecku, který rozhodl brankou Virgil van Dijk.

Pokud Ajax vydrží v nastaveném trendu, je velká šance, že si zahraje v evropských pohárech i na jaře. V mizerně rozehrané skupině Evropské ligy nasbírali Joden (Židé), jak zní přezdívka klubu z Amsterdamu, pouze dva body. Stačí jim však zvítězit doma s AEK Atény a na jaře budou hrát v Evropské konferenční lize. V lize budou hráči 59letého Van 't Schipa pokračovat 17. prosince zápasem s PEC Zwolle.

Reklama

Související témata: