Hlavní obsah

Pryč s Maďary, řvali fandové. Klub dostal trest. Je to poprava, vyděsil se jeho šéf

Pro mnohé možná příliš tvrdé rozhodnutí! Ale podle všeho je v souladu s regulemi. Rozhodčí si počínal nekompromisně, po důrazném varování ukončil zápas rumunské fotbalové ligy Sepsi - Craiova. Na hrací ploše byl v 25. minutě, která byla minutou poslední, stav 0:0. Kontumačně pak vyhrál 3:0 domácí klub ležící v té části země, kde je historicky výrazná převaha maďarsky mluvícího obyvatelstva. To je čerstvý a rázný verdikt rumunských fotbalových orgánů o zápase, který se hrál v závěru ledna a měl skandální nádech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Rozhodčí Florin Chivulete duel nejdříve přerušil a jeho aktéry poslal z hrací plochy kvůli protimaďarským pokřikům z hostujícího sektoru. „Pryč s Maďary," ozývalo se z tribun s fanoušky z Craiovy skandování vybízející k tomu, aby maďarská část populace opustila Rumunsko.

Paradoxně se tak dělo ve městě, kde tři čtvrtiny populace tvoři právě Maďaři. V jejich jazyku se město, kde Sepsi OSK působí, jmenuje Sepsiszentgyörgy, v rumunštině Sfântu Gheorghe. Rumunsko-maďarské spory nejsou ničím novým...

Zpět k fotbalu. Po chvíli se ve hře pokračovalo, ale i přes upozornění hlasatele slovní ataky pokračovaly a arbitr duel předčasně ukončil. Něco takového se kvůli neslušným verbálním projevům stalo vůbec poprvé v historii rumunského ligového fotbalu. A není to zvykem ani v jiných zemích.

Dva odchody do šatny jsou na videu zachyceny v časech 2:15 a 9:30. Craiova se podle portálu origo.hu po incidentu bránila prohlášením, že klub neorganizoval výjezd fanoušků, tudíž nenese žádnou zodpovědnost. Žádala naopak trest pro domácí celek, protože organizátorsky utkání nezvládl.

Argumenty pomohly, ale jen zčásti. Craiova prohrála kontumačně 0:3, domácí klub dostal pokutu 5100 eur za nedostatky pořadatelské služby.

"Jsem zastáncem toho, aby se zápasy rozhodovaly na hřišti, ale v tomto případě to nešlo jinak. Pravidla mluví jasně. Rozhodnutí přijímám, posílilo to mou víru v uplatňování norem," uvedl prezident Sepsi OSK László Diószegi.

Jedním dechem podotkl, že verdikt se může obrátit proti jeho klubu. „Je mi jasné, že od nynějška budeme hrávat ve stále nepřátelštější atmosféře, bariéra se však prolomila, a to můžeme jen přivítat," sdělil dále prezident Sepsi.

Craiova se proti kontumaci odvolala a plánuje se také obrátit na Sportovní arbitrážní soud. „Tohle je poprava týmu. Možná chtějí takto dotlačit Sepsi do skupiny hrající o titul," netajil zlobu majitel klubu Adrian Mititelu.

Sepsi je v tabulce šesté, Craiova hned za ním. Šestá příčka je poslední, která zaručuje účast v elitní skupině.

Reklama

Související témata:
Utkání