Hlavní obsah

Nepoučitelní. Indonéská policie zase rozháněla fanoušky slzným plynem

Aktualizováno

Indonéská policie rozehnala za pomoci vodních děl a slzného plynu několik stovek fotbalových fanoušků, kteří se nedostali na páteční utkání nejvyšší soutěže mezi týmy PSIS Semarang a Persis Solo. Informovala o tom agentura Reuters. Nepřiměřené použití slzného plynu bylo přitom podle závěrů vyšetřovací komise jednou z hlavních příčin říjnové tragédie na stadionu v Malangu, při které v tlačenici zahynulo nejméně 135 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Indonéská policie rozehnala několik stovek fotbalových fanouškůVideo: sntv

 
Článek

Vstupenky na zápas PSIS Semarang - Persis Solo byly vyprodané, policie ale ve čtvrtek rozhodla, že z bezpečnostních důvodů nakonec fanoušky do hlediště nepustí. To rozlítilo některé domácí příznivce, kteří se snažili dostat na stadion Jatidiri násilím. Někteří házeli po policistech kameny, bezpečnostní složky odpověděly vodními děly a slzným plynem.

Guvernér provincie Střední Jáva Ganjar Pranowo uvedl, že rozhorčení fanoušků chápe. "Policie musí sama vyhodnotit bezpečnostní rizika. Komunikace policie s organizátory ale měla být lepší," řekl.

V Indonésii je bezpečnost na fotbalových stadionech po tragédii v Malangu diskutované téma. Vládní vyšetřovací komise označila za hlavní příčinu říjnové tragédie nepřiměřené použití slzného plynu proti fanouškům, kteří po zápase vběhli na hřiště. Za další příčiny označila komise přeplněnost stadionu, nedodržování bezpečnostních pravidel a zamčené brány.

Indonéská liga, ve které nastupují i čeští reprezentanti Michael Krmenčík s Ondřejem Kúdelou za klub Persija Jakarta, byla po tragédii zhruba na dva měsíce přerušena.

Reklama

Související témata: