Hlavní obsah

Rusové si stěžovali na diskriminaci ze strany ukrajinského trenéra. Ten nyní dostal trest

Ruští fotbaloví šéfové se radují. Vypadá to totiž, že Ruská fotbalová unie (RFU) uspěla u UEFA se stížností na trenéra ukrajinské fotbalové reprezentace Oleksandra Petrakova. Ten Rusko pobouřil svými výroky o vyloučení válečného agresora z mezinárodních soutěží a o obraně Kyjeva se zbraní v ruce. Petrakov prý obdržel varování a menší pokutu, uvedl to ukrajinský člen výkonného výboru UEFA.

Foto: Andrii Pavelko, Facebook

Kouř ukrajinské fotbalové reprezentace Oleksandr Petrakov.

Článek

Náměstek RFU Denis Rogačev začátkem týdne potvrdil, že byla podána stížnost k UEFA i FIFA na hlavního kouče ukrajinské reprezentace Oleksandra Petrakova za jeho údajně diskriminační výroky porušující etický kodex. Petrakov už na jaře řekl, že je pro plošný zákaz Rusů v mezinárodních soutěžích a že je připraven se zbraní v ruce bránit Kyjev proti nepřátelským silám.

K situaci se na sociálních sítích vyjádřil prezident Ukrajinské fotbalové asociace (UFA) a člen výkonného výboru UEFA Andrij Pavelko. „Hysterie Rusů kolem hlavního kouče ukrajinské reprezentace nestojí za sebemenší pozornost, protože jejich hloupou stížnost už dávno UEFA posoudila," napsal na svém Facebooku.

Uvedl, že samozřejmě nebylo a ani nemohlo být učiněno žádné rozhodnutí o pozastavení činnosti ukrajinského kouče. „Bylo uděleno varování a malá pokuta, kterou se UFA zavázala zaplatit," napsal s tím, že jakékoli snahy Rusů odvrátit pozornost od přípravy na důležité zápasy ukrajinské reprezentace byly marné.

Ve středu Ukrajina odehrála ve Skotsku zápas ve skupině Ligy národů (0:3), v sobotu ji čeká Arménie a v úterý opět Skotsko. Ruská reprezentace odehraje svůj první zápas od loňského listopadu v sobotu, kdy ji v přátelském utkání čeká Kyrgyzstán.

Zástupci RFU uvedli, že zatím neobdrželi žádné oficiální oznámení ze strany fotbalových orgánů, ale pokud jsou informace o trestu pravdivé, jsou spokojeni. „Zároveň si RFU vyhrazuje právo i nadále se obracet na disciplinární orgány UEFA a FIFA v případě, že rétorika a jednání některých funkcionářů a organizací bude v rozporu s platnými normami," uvedla tisková služba RFU.

Reklama