Hlavní obsah

Skácel kraluje se čtrnácti góly českým kanonýrům

PRAHA

Čeští fotbaloví kanonýři si vedou v některých zahraničních soutěžích lépe než ti v domácí první lize. Na začátku nového roku, kdy je většina soutěží v polovině nebo se jí blíží, je králem českých střelců Rudolf Skácel ze skotského klubu Heart of Midlothian, sídlícího v Edinburghu. Na kontě už má čtrnáct branek.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Rudolf Skácel.

Článek

"Určitě to není tím, že by skotská Premier League neměla tak vysokou úroveň. Daří se našemu mužstvu i mně. Tak dobrou sezónu jsem ještě neměl. Pro mne však znamená víc boj Hearts o přední příčky než titul krále střelců. Na ten vůbec nemyslím," řekl Právu Skácel, který je v tabulce střelců skotské nejvyšší soutěže druhý o jediný gól za Boydem z Kilmarnocku.

Čtyři ligové branky má na kontě i jeho spoluhráč Michal Pospíšil a tři další Čech ve službách edinburghských "Srdcí" Roman Bednář.

Nezmar před Kinclem

Pomyslnou druhou příčku zaujímá s deseti trefami Jan Nezmar, působící ve slovenském Ružomberoku. Také jeho klub bojuje v popředí tabulky a český kanonýr, který se doma trefoval nejvíce v mistrovské liberecké sezóně, znovu našel střeleckou mušku.

Třetí v naší tabulce je Marek Kincl, který se s devíti góly dělí o první místo mezi kanonýry rakouské ligy. Střelce Rapidu Vídeň vyrovnal v posledním podzimním kole Kuljic z Riedu. Se šesti trefami, z toho jedním hattrickem, se ve druhé polovině podzimu chytil Milan Pacanda, který je na ročním hostování ze Sparty v Innsbrucku.

I když Milan Baroš po přestupu z Liverpoolu do Aston Villy část podzimu promarodil s achilovkou, znovu se dostává do střelecké formy a pěti brankami táhne slavný klub ode dna tabulky k solidnímu středu. Tři trefy si zatím připsal Jiří Jarošík, jenž hostuje z Chelsea v Birminghamu, který ale bojuje o záchranu.

Nejlepším v Německu je Ruman

V Německu je nejlepším českým střelcem překvapivě Petr Ruman z Mohuče, jenž se trefil už pětkrát. Daří se i Jiřímu Štajnerovi, Hannoveru pomohl už čtyřmi brankami.

První příčku mezi Čechy působícími v Německu nechtěně opustil Jan Koller, protože v dresu Dortmundu stihl do svého zářijového vážného zranění jen dva ligové góly. Stejný počet má na kontě režisér hry Hamburku David Jarolím. Zatím jeden si připsali Václav Svěrkoš z Mönchengladbachu, který ale nenastupuje pravidelně, norimberský Marek Nikl a David Kobylík z Bielefeldu. Tomáš Rosický z Dortmundu na první bundesligový zásah v této sezóně čeká.

V italské Serii A má na kontě tři góly Pavel Nedvěd, v Turecku je kupodivu nejlepší se dvěma trefami obránce Manisasporu Petr Johana, renomovaní střelci Marek Heinz z Galatasaray Istanbul a Tomáš Jun z Trabzonsporu se trefili jen jednou. Ve Francii má na kontě dvě branky Vladimír Šmicer.

Jak se trefují
R. SkácelHearts/Skotsko14
J. NezmarRužomberok/SR10
M. KinclRapid/Rakousko9
M. PacandaInnsbruck/Rakousko6
M. BarošAston Villa/Anglie5
P. RumanMohuč/Německo5
J. ŠtajnerHannover/Německo4
M. PospíšilHearts/Skotsko4
P. NedvědJuventus/Itálie3
R. BednářHearts/Skotsko3
J. JarošíkBirmingham/Anglie3

Reklama

Související témata: