Hlavní obsah

Spustilo se domino. Slavný Feynoord může vést trenér, který málem sestoupil se Slavií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik týdnů se čekalo, kdy se to spustí. A zjevně se zdá, že dominový efekt na střídačkách velkých evropských klubů začíná. Fotbalový Liverpool si vyhlédl náhradu za oblíbeného Jürgena Kloppa ve Feynoordu Rotterdam, kde velí Arne Slot. Slavný nizozemský klub by zase mohl od léta trénovat muž, který byl spjatý s českým fotbalem. Spekuluje se, že Feynoord povede bývalý kouč pražské Slavie Alex Pastoor.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Alex Pastoor po utkání 22. kola Gambrinus ligy v Mladé Boleslavi

Článek

Možná si ho ještě vybavíte. Delší vlasy. Elegán, který nosil kravatu. Asistenta a tlumočníka mu dělal Vladimír Šmicer. Ve Slavii vydržel Pastoor čtvrt roku a jen po souhře dalších výsledků v závěrečném ligovém kole s ní v květnu 2014 nesestoupil z nejvyšší soutěže.

Byla by to kaňka v jeho trenérském životopise.

Pastoorova kariéra se ale po odchodu z Edenu zajímavě vyvinula. Od konce roku 2021 v rodném Nizozemsku vede Almere City. Provinční tým s maličkým stadionkem dostal do nejvyšší soutěže, v níž by se měl jeho tým už bez větších starostí udržet.

Minulý týden sedmapadesátiletý Pastoor oznámil, že se po sezoně s Almere rozloučí. A v Nizozemsku si dávají dohromady, že by to mohla být indicie k přesunu na trenérský flek ve Feynoordu, který brzy uvolní úspěšný a originální kouč Arne Slot.

Informují o tom insideři a veřejné doporučení poskytl například Michel Breuer – bývalý hráč Excelsioru Rotterdam, kde Pastoor také trénoval. „Byl to nejlepší trenér, jakého jsem měl,“ pravil Breuer pro deník Trouw. „Jako trenér má Alex jasnou vizi, od které se neodchýlí. Nastavuje laťku vysoko i ve všech oblastech jako silový trénink, výživa a regenerace.“

Když se Breuera optáte, zda by Pastoor nemohl povýšit na nejslavnější nizozemské adresy, neotálí: „Ajax, nebo Feyenoord? Nevidím důvod, proč by tam nemohl být.“

Červenobílý dres obléká Slovák a bývalý sparťan Dávid Hancko nebo exslávista Ondřej Lingr. Feynoordu nyní patří v nizozemské lize druhé místo za nedostižným PSV.

Experti namítají, že Pastoor nemá zkušenosti s vedením velkoklubu. Slavii nepočítají, neboť celek z Vršovic nizozemský kouč vedl v temných časech, kdy spíš jen připomínal atrapu slavné a hrdé značky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vzpomínka na Česko. Asistent trenéra Slavie Praha Vladimír Šmicer (vlevo) a bývalý hlavní kouč červenobílých Alex Pastoor pří utkání v Mladé Boleslavi

„Ve Slavii v té době zkrátka nebyly peníze. Dohoda s ruským investorem nakonec krachla, tým nebyl tak silný, proto jsme se až do posledního kola třepali,“ zavzpomínal Pastoor předloni pro iDNES.cz.

V rozhovoru také přiznal, že jeho syn vlastní permanentku na známý stadion De Kuip a fandí Feynoordu.

Brzy by se na jeho střídačce mohl objevit jeho otec. Podle zdrojů by se klubu měl Pastoor upsat na tři sezony. Anebo se ještě všechno vyvine jinak?

Reklama

Související témata:
Alex Pastoor