Hlavní obsah

GLOSA: Nová doba. Změny na střídačce trumfnou přestupy hvězd. Čeká se, kdo spustí domino

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FC Barcelona, od léta volné pracovní místo. Liverpool FC, od léta volné pracovní místo. FC Bayern Mnichov, jakbysmet. V předstihu avizované odchody koučů ze tří špičkových klubů ve třech špičkových soutěžích staví evropský fotbal do situace, kterou snad ještě nepamatuje. Proč změny na střídačce zajímají víc než přesuny hráčů?

Foto: Martin Meissner, Sport.cz

Zůstávám. Xabi Alonso potvrdil, že i v příští sezoně povede Leverkusen.

Článek

Na přestupovém trhu stejně jako ve fyzice platí zákon akce a reakce. Párkrát o tom hezky vyprávěl reprezentační gólman Tomáš Vaclík.

K jeho vysněnému angažmá ve španělské La Lize přispělo, že Sevilla do anglické Premier League pustila Sergia Rica. Basilej si zase místo Vaclíka vytáhla Jonase Omlina z Lucernu, který beztak hledal náhradu v jiném provinčním švýcarském klubu.

Vaclík byl před šesti lety součástí většího řetězce. Když se přestupy vrství, vzniká dominový efekt, který nyní vyhlíží trenérská branže.

Na lukrativních adresách se uvolňují tři trenérské pozice.

Vyčerpaný Jürgen Klopp opustí po devíti letech Liverpool. Neutěšené výsledky donutí v Bayernu Mnichov k předčasnému konci Thomase Tuchela. Dusná nálada způsobila, že legendární Xavi vyklidí střídačku Barcelony.

Už několik týdnů se o všem ví. Domino ale zatím stojí. Otálí se, kdo pinkne do první kostičky.

The Athletic tvrdí, že se vedení Barcelony snaží přemluvit Xaviho, aby zůstal. Od jeho lednového oznámení o plánovaném odchodu Barca neprohrála.

Xabi Alonso, další významná figura pro zamýšlené rošády, minulý týden vyhlásil, že se jich nezúčastní. Nejžádanější kouč současnosti chce i příští sezonu pokračovat v Leverkusenu a španělský web Relevo spekuluje, že by si na změnu mohl počkat do léta 2025, kdy by v Realu Madridu vystřídal Carla Ancellotiho.

Alonso přitom byl nejpropíranější adept pro Liverpool i Bayern Mnichov, za oba velkokluby navíc kopal jako záložník. Místo toho se Liverpool musí poohlížet například po Robertu De Zerbim, pod jehož velením anglický Brighton v minulé sezoně vydělal největší balík v historii (přes 122 milionů liber).

Bayern zase zahájil námluvy s Julianem Nagelsmannem, zda by německou reprezentaci po Euru nevyměnil za kancelář v Mnichově. A Barcelona? Za Xaviho může mít v záloze klidně Rubena Amorima ze Sportingu Lisabon, zmiňuje to i BBC.

Další a další trenérská jména přibývají stejně jako zaručené zprávy ze zákulisí. Do rozsáhlých trenérských změn se jistojistě zapojí daleko víc celků. A to nezapomeňte, že s výsledky rozhodně nejsou spokojení majitelé klubů, jako je Manchester United, Newcastle nebo třeba AC Milán.

Pro nezaujatého pozorovatele bude fajn, až se celý mumraj rozjede.

Jen je možná škoda, že fotbalová říše horlivěji rozebírá přesuny trenérů než hráčů.

Vždyť kluci si hrají spíš na Haalanda, Bellinghama nebo Salaha než na Guardiolu, Kloppa nebo Mourinha.

I absence dechberoucích hráčských transferů může mít poměrně logické zdůvodnění.

Odmítavý postoj německých fanoušků ke vstupu zahraničních investorů do bundesligy způsobuje, že finančně strádá v porovnání s dalšími top soutěžemi. Jenže mančafty z nejbohatší Premier League se děsí postihů a nových finančních pravidel, která zamezují zběsilé nákupy. Takoví Italové zase teprve zavádějí výhodnější daňové úpravy, které by měly do Serie A přilákat zajímavější osobnosti z ciziny.

Bombastické změny nejspíš nehrozí ani u nejslavnějších fotbalistů současnosti. Messi a Ronaldo podzim svých kariér dohrávají v teple daleko od Evropy. Mbappého přestup z PSG do Realu Madrid se zase bere za hotovou věc a velké veřejné tajemství.

Pozornost se proto nyní stáčí k trenérům. Jejich přesuny budou hitem léta. Ale nebojte, přestupovat budou i hráči. Snad každý trenér si rád přivede do týmu plejera, kterého má v oblibě.

Reklama