Hlavní obsah

Straka září na Slovensku. Drží sérii bez porážky. Nabíjí nás, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český fotbalový trenér František Straka dělá na Slovensku divy, Michalovce pod jeho velením šturmují za záchranou. Škrábou se nahoru, chtějí se vyhnout baráži. O víkendu vyhrál tým řízený Strakou v Banské Bystrici 1:0. „Dává nám to obrovskou energii do dalších zápasů. Hned po příchodu jsem říkal, že musíme pracovat jako tým,“ podotkl Straka.

Foto: Profimedia.cz

František Straka na lavičce Michalovců

Článek

Když Straka ve druhé půli února Michalovce přebíral, zůstávaly ve slovenské lize po dvaceti kolech bez výhry a jen se šesti remízami na kontě. Po příchodu energického českého kouče rozjely úplně jinou sérii: bez prohry.

„To nás musí nabít, nemůže přijít uspokojení. Množství maličkostí dělá velké věci. Máme dobré jednotlivce, ale pokud budou jen oni sami vynikat a ostatní se nepřidají, tak se to nedá v uvozovkách ukopat,“ upozornil Straka po výhře nad Banskou Bystricou.

Mužstvo z východu země pod Strakou počítá čtyři výhry a tři remízy a reálně usiluje o přímou záchranu. Co usiluje, v momentálním kurzu k ní směřuje. Do baráže jde jedenáctý tým, Michalovce už se dostaly na desáté místo o skóre před Košice.

„O záchranu bez baráže jdeme bojovat jako tým. Musíme nadále bodovat. Máme to ve svých rukách a můžeme to dotáhnout do úspěšného konce,“ burcoval Straka, který si náramně užil i vítězný pokřik v kabině, jak zachytily klubové sociální sítě.

Jeho kouzlo? „Nemám kouzelný proutek, nikdy jsem ho neměl. Je to o tom věřit sám v sebe,“ vyprávěl pětašedesátiletý kouč nedávno v rozhovoru pro ŠPORT.sk. „Myslím, že je to zejména o psychice, víře, která vás žene, a chtíči vyhrávat. Je to otázka taktiky, nasazení, přístupu a štěstí. To k tomu patří. Nejdůležitější je ale hlava, mentální stránka rozhoduje,“ dodal Straka.

Mimochodem o poslední výhře na Banskou Bystricí rozhodl útočník Gino van Kessel. Ano, to je hráč, který v minulosti přicházel za velké peníze do Slavie a neprosadil se v ní. Pod Strakou už dal tři góly, víc než v předchozím průběhu sezony. V jednačtyřiceti vede tým jako kapitán Igor Žofčák, jenž v minulosti oblékal dres Sparty. O víkendu se ale zranil.

Michalovce stejně jako jejich soupeře čeká v nadstavbové skupině o záchranu ještě kolo odvet, tedy pět zápasů: se Skalicí, s Banskou Bystricí, v Trenčíně, se Zlatými Moravci a v Košicích. Chtějí skončit desáté. Tento cíl je to momentálně velmi reálný.

Reklama