Hlavní obsah

Vachoušek slaví v Rakousku první titul, Sionko se loučí

VÍDEŇ

Čeští legionáři Libor Sionko a Štěpán Vachoušek slaví s vídeňskou Austrií v předstihu triumf v rakouské fotbalové lize. V utkání předposledního 35. kola soutěže zvítězily "fialky" nad Innsbruckem 2:1 a definitivně zmrazily naděje výkonnostně nevyrovnaného Salcburku, který nezvládl sobotní duel s Paschingem a před závěrečnými zápasy ztrácí na tým z metropole sedm bodů.

Foto: archiv

Libor Sionko získal s Austrií titul, už si ale hledá nové angažmá.

Článek

Hned po utkání vypukly na vyprodaném stadiónu Austrie bujaré oslavy; úvodním gólem v zápasu k nim přispěl právě Sionko, který v klubu po sezóně končí.

"Byla to důležitá a zároveň trochu šťastná branka, protože jejich bek míč ještě tečoval," popsal český záložník svoji šestou trefu do černého v sezóně. Později za stavu 1:1 mohl dostat svoje mužstvo znovu do vedení, ale z trestného kopu trefil jen tyč. O vítězství nyní již třiadvacetinásobného mistra Rakouska rozhodl až ve druhé půli slovenský útočník Filip Šebo, jenž se po dalekonosném pokusu Didiera Dheedeneho nejrychleji zorientoval v šestnáctce a zblízka překonal gólmana Planera.

"Hlavně, že jsme dokázali využít hned první mečbol," pochvaloval si jeho spoluhráč Vachoušek. "Když Innsbruck vyrovnal, tak jsme trochu znervózněli. Chtěli jsme totiž vyhrát a rozhodnout o titulu sami, nedívat se na to, jak dopadne Salcburk," tvrdil bývalý fotbalista Teplic a pražské Slavie, který se premiérového titulu dočkal až ve Vídni. "Hrozně si ho vážím, vždyť někomu se to nepovede za celou kariéru. A jsem také moc rád, že mi trenéři dali znovu důvěru, když jsem na podzim vůbec nemohl hrát," připomněl dlouhou pauzu vynucenou operací kolenních vazů.

Sionko mohl zůstat za poloviční plat

Sionko má oproti němu s mistrovskými oslavami mnohem větší zkušenosti; užil si je ve Spartě i později ve Štýrském Hradci. Se spoluhráči by k titulu ještě rád přidal vítězství v úterním finále rakouské pohárové soutěže proti Mattersburgu, a potom, jak řekl ČTK, vyrazí na další fotbalovou štaci. V klubu mu na konci května vyprší smlouva a vzhledem k chystaným drastickým škrtům v rozpočtu vídeňského celku na něho Austria neuplatnila opci. Vedení mu údajně nabídlo prodloužení smlouvy při snížení podmínek stávajícího kontraktu na polovic.

"To jsem nemohl akceptovat. Navíc šlo jen o roční smlouvu a já bych viděl raději dlouhodobější perspektivu," vysvětlil devětadvacetiletý ofenzivní hráč. S největší pravděpodobností zakotví ve skotském Glasgow Rangers, který má údajně o Sionkovy služby eminentní zájem. "Předložili konkrétní nabídku a záleží jen na mně, jestli podepíšu. Ve hře je ale ještě jeden klub, který zatím nechci prozrazovat. S mým agentem nyní čekáme na jeho vyjádření," dodal.

V posledních třech ligových zápasech zaznamenal Sionko čtyři branky a jeho aktuální forma zřejmě zaujala i reprezentačního kouče Karla Brücknera. "Vyžádal si pár videokazet z našich zápasů, třeba z nedávného městského derby s Rapidem. Uvidíme," pokrčil Sionko rameny nad eventuální možností zařazení do kádru pro nadcházející světový šampionát v Německu.

Reklama