Hlavní obsah

Vedro a prosluněné pláže? Ordoš na Kypru sháněl přímotop, trénoval v čepici a v rukavicích

Robert Neumann, NikósieSport.czPrávo

Po sestupu s Olomoucí odešel loni v létě na Kypr, s prvoligovým nováčkem Karmiotissou útočník Michal Ordoš zažil podobný osud. Na angažmá na ostrově bohyně Afrodity má ovšem i spoustu pěkných vzpomínek. Třeba střet svého bývalého týmu s APOELem Nikósie, na jehož půdě fotbalisté Slavie tento týden prohráli úvodní bitvu play off Ligy mistrů, přirovnal k souboji Vlašimi se Spartou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Ordoš si během kariéry zahrál i na Kypru (ilustrační foto)

Článek

„Dostali jsme snad bůra, dělali si s námi, co chtěli," říká Ordoš, který nyní působí ve čtvrté rakouské lize v SC Retz. Štace v Karmiotisse se přitom vyvíjela dlouhý čas příznivě. Tým sestavený z mnoha nových hráčů si rychle sedl. „Hráli jsme podle mého gusta, dopředu. Parta byla skvělá, klub, i když byl malý, fungoval dobře. Jenže po Novém roce se to zhroutilo, dlužily se výplaty a tak. A skončilo to sestupem. Byla to škoda," uvádí Ordoš, podle něhož je první kyperská liga specifická.

„Dvě ligy v jedné. První čtyři týmy, APOEL, AEK Larnaka, Omonia a Apollon Limassol hrají o titul, od pátého místa dolů se to mydlí mezi sebou. Dostat smlouvu z elitního klubu je super. Tam hráči neřeší věci, které k fotbalu nepatří, všechno je na profesionální bázi," podotýká Ordoš, kterému se život na ostrově ve Středozemním moři zamlouval. Více však v letních měsících...

Byty vymrznou za pět minut

Když se řekne Kypr, většina si vybaví prosluněné pláže i v zimních měsících. „Realita mě vyvedla z omylu. Od půlky října pršelo, foukalo, takže po tréninku jsem jel akorát domů. Bylo to docela na palici," přiznává 34letý útočník, který v 220 zápasech v české lize nastřílel 58 gólů.

Velký problém nastal, když přišla zima. „Jsou tam jen betonové baráky, nemají topení. Byty vymrznou za pět minut," povídá Ordoš. „Venku bylo kolikrát jenom sedm stupňů, koupil jsem si zimní bundu, čepici i rukavice. V nich jsem i trénoval. Musel jsem si pořídit přímotopy. Přenášel jsem je po bytě," popisuje útočník. „Když jsem seděl v obýváku, koukal na televizi a přímotop nastavil na sebe, vlasy mi vlály jako na motorce," dodává s úsměvem.

Reklama

Související témata: