Hlavní obsah

Výsměch Ukrajině? Kontroverzní choreo fanoušků vzbudilo rozruch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srbské fotbalové derby mezi CZ Bělehrad a Partizanem je vždy ostře sledovaným mačem. Vře to mezi hráči na hřišti i mezi fanoušky na tribunách, kteří vždy vytvoří bouřlivou atmosféru. Příznivci Crvene Zvezdy si na nedělní zápas připravili mohutné choreo, které sice mělo odkazovat na populární srbský film Maratonci běží čestné kolo, ale kombinace křížů na žluto-modrém podkladu mnohým připomínala spíš odkaz na aktuální dění na Ukrajině. Fanoušci toto nařčení rázně odmítají.

Foto: @atillarx, Twitter

Choreo fanoušků CZ Bělehrad vzbudilo ve světle posledních událostí na Ukrajině pořádný rozruch.

Článek

Kontroverzní moment se odehrál v zápase 24. kola srbské Super Ligy mezi CZ Bělehrad a Partizanem, který hráči CZ vyhráli díky gólům Omoijuanfa a Kataie z první půle 2:0 a přiblížili se tak svému městskému rivalovi, který vede tabulku, na dva body.

Rozruch způsobilo choreo fanoušků CZ Bělehrad, které zobrazovalo hřbitov na modrém pozadí se žlutým měsícem, které mnohým svými barvami připomínalo ukrajinskou vlajku. Ve světle posledních událostí u mnohých vyvolalo pobouření. Mají ho za výsměch těžce zkoušené zemi, která se potýká s ruskou invazí.

„Opovrženíhodné. Ošklivé. Trapné. Tak zní výčet názorů, které se vyskytují na internetu nejčastěji. Fanoušci Crvene Zvezdy rychle skrze sociální sítě začali vysvětlovat, že jejich choreo nemá s invazí nic společného. Odkazuje na populární srbský film Maratonci běží čestné kolo a hřbitov má být prý metaforou zmrtvýchvstání Zvezdy, která stíhá Partizan v boji o titul.

I když vše ukazuje na to, že šlo opravdu spíše o nešťastné zvolení barev, někteří se tomu stále zdráhají uvěřit. Zvlášť když Srbsko udržuje přátelské vztahy s Moskvou a porušení územní celistvosti Ukrajiny považuje pouze za "chybu" a sankce proti Rusku a Vladimiru Putinovi odmítá. Navíc ruská společnost Gazprom je sponzorem Crvene Zvezdy.

Reklama

Související témata: