Hlavní obsah

Vysmívaný Choupo nebyl vůbec na soupisce, trenér ho tam ale dopsal a kamerunský lev se stal v Lisabonu hrdinou

Lisabon/Praha

Smáli se a významně si poklepávali na čelo. V Anglii, ve Francii zrovna tak. A nic na tom neměnilo, že kamerunský reprezentant Choupo-Moting přicházel přede dvěma lety do pařížského Saint Germain ze Stoke City zadarmo. Smáli se a poklepávali si na čelo ještě víc, když fotbalista s německo-kamerunskými kořeny před rokem donutil hvězdný tým od Seiny odložit mistrovské oslavy. „Byl to největší fotbalový úlet všech dob,“ vysmálo se mu ostrovní BBC po minele, jaká skutečně neměla a nemá obdoby.

Sestřih utkání Ligy mistrů Bergamo - PSGVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Možná si vzpomenete... Paris St.Germain hrálo se Štrasburkem a mohlo si už sedm kol před koncem soutěže zajistit mistrovský titul. Vedlo tabulku s náskokem dvaceti bodů, takže stačilo Racing porazit. To by ovšem nesměl být na hřišti Choupo-Moting.

Za stavu 1:1 už mířil míč do brány Štrasburku, když se k celé situaci přichomýtl kapitán kamerunské reprezentace. Místo aby nechal balon dokutálet za čáru, kopl si do něho a z kroku trefil tyč!

„Nevím, proč to udělal. Mohli jsme vést 2:1 a on místo toho vyvede tohle. Asi Murphyho zákony zafungovaly," nechápal zkrat svého svěřence trenér Thomas Tuchel.

A Choupo-Motingovi se od té chvíle všude vysmívali. Tuchelovi ostatně také, protože on to byl, kdo se zasadil o příchod kamerunského záložníka ze Stoke. Znal ho totiž ze společného působení v Mohuči, takže nepříliš vydařená Kameruncova štace v Premier League ho neodrazovala. A navíc byl k mání zadarmo, protože Hrnčířům k záchraně nepomohl...

Jenže ani v Paříži to žádná sláva nebyla. Choupo-Moting, který do jedenadvaceti let reprezentoval v mládežnických výběrech Německo, aby poté vyslyšel volaní země svého otce a začal oblékat dres Kamerunu, zasáhl během dvou sezon do 31 zápasů nejvyšší francouzské soutěže, v nichž vstřelil jen šest branek. Většinou jen ale jako náhradník přicházející na trávník na poslední čtvrthodinu.

I proto se jeho angažmá chýlilo ke konci. „Dva roky bylo dost," dalo mu na vědomí vedení Paris SG, že pro další sezonu s ním už nepočítá.

Dost možná, že by Choupo-Moting už ani nebyl v kádru francouzského mistra, kdyby evropský fotbal nezačala decimovat koronavirová pandemie. Nejspíš by už trénoval s jiným klubem, kdyby se Edinson Cavani a Thomas Meunier nerozhodli, že už nebudou dál protahovat své angažmá v Paris SG. Nemínili čekat na úplný konec sezony a odešli ještě před jejím vrcholem odehrávajícím se právě v těchto dnech v Portugalsku.

Osmadvacetiletý belgický reprezentant Meunier do Borussie Dortmund, o pět let starší uruguayská ikona Edinson Cavani zatím na volnou nohu, aby si mohla z přemíry nabídek vybrat nejlukrativnější.

Finálový turnaj Champions League se jich tudíž netýkal, takže německý kouč Thomas Tuchel mohl dodatečně dopsat na soupisku pro Ligu mistrů dva hráče, kteří na ní původně vůbec nefigurovali.

Mitchela Bakera a Erica Maxima Choupo-Motinga.

Sám nejspíš netušil, jak geniální tah udělal.

Ale možná tušil, že ho právě Choupo-Moting může spasit, když ho ve středeční noci posílal na lisabonském Estádio da Luz na hřiště, aby se pokusil ještě čtvrtfinálovou partii Ligy mistrů s Atalantou Bergamo zachránit.

„Byla to pro mě výjimečná chvíle. A když mi trenér řekl, abych dal do závěru všechno, byl jsem plný důvěry v sám sebe i v náš tým. Říkal jsem si: Nemůžeme prohrát, nemůžeme takhle vypadnout. A jak se říká, zbytek už je historie," svěřoval se kapitán Nezkrotných lvů z Kamerunu, který v 79. minutě střídal Maura Icardiho a o obrat se skutečně postaral.

Nejprve našel v šestnáctce Neymara, po jehož přihrávce v 90. minutě Marquinhos vyrovnal, 149 vteřin na to dal sám vítězný gól.

Díky bývalému hráči Hamburku, Mohuče, Schalke nebo Stoke City zlomil francouzský mistr čtvrtfinálové prokletí trvající pětadvacet let a konečně postoupil v Lize mistrů mezi poslední čtyři.

„Musím vyzdvihnout Choupa. Končí mu smlouva a on hraje jako nejlepší z nás," objímal kamerunského hrdinu středeční lisabonské noci Ander Herrera. A hvězdný Brazilec Neymar výkon Choupo-Motinga kvitoval také.

Když po zápase převzal cenu určenou nejlepšímu hráči utkání, na chvíli ji půjčil spoluhráči, aby si ji také potěžkal. Ovšem jen na chvíli...

Reklama