Hlavní obsah

Franz už míchá tataráček! Pokud zůstanu, hráče to bude velmi bolet, smál se Straka po senzační záchraně Michalovců

Dokázal to, co se před několika týdny zdálo absolutně nemožné. Zdecimované fotbalové Michalovce přebíral František Straka ve chvíli, kdy 21 zápasů v řadě nevyhrály a potácely se u dna slovenské ligy. V sobotu večer se ale původní utopie proměnila v realitu. Český kouč zvládl se Zemplínem odvetu baráže s Petržalkou (2:0, první zápas 0:1) a klub i město zažívají euforii.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér František Straka na archivním snímku

Článek

„Jsem hrdý, co jsme dokázali. Když jsem přicházel, byli jsme totálně na dně. Všichni nade mnou lámali hůl, co tu vůbec dělám. Když si však něco vezmu do hlavy, tak se snažím z toho vydolovat maximum. Je to tam,“ prohlásil Straka.

Přiznává, že na podobné mise je kovaný. V minulosti dokázal z bahna vytáhnout už několik klubů. Například před rokem Trenčín. „Jsem asi typ, který potřebuje adrenalin, když jste na hraně a rozhoduje se o bytí nebo nebytí. Dokázal jsem to s mužstvy v německé bundeslize i v jiných soutěžích. V Egyptě jsem mužstvo posunul dokonce na pohárové příčky, v Libanonu do Asijského poháru. Takže je tohle zřejmě můj styl práce,“ podotkl Straka.

Když měl vyzdvihnout jméno jednoho hráče, který byl pro splnění mise zásadní, měl ho hned po ruce: Igor Žofčák. „Pokud by Igor v klubu nebyl, tak bych sem asi ani nepřišel. Známe se, ať už ze Sparty nebo ze Slovanu, vím, jaký je to typ hráče. Byl mojí prodlouženou rukou se vším, co k tomu patří,“ chválil zkušeného slovenského záložníka.

„Ale můj obdiv mají i ostatní kluci. Pochopitelně i realizační tým, se kterým jsme si neskutečným způsobem sedli,“ dodal Straka. Není však jisté, jestli populární Franz bude v Michalovcích pokračovat. Během jara se přihlásil o místo u reprezentace Gambie, byl i mezi kandidáty pro hlavního kouče Nigérie. Podle slovenských médií by prezident klubu Straku nerad ztratil.

„Kluky v kabině jsem ale už varoval, že pokud Franz zůstane, bude je to velmi bolet. Každopádně o mé budoucnosti budeme mluvit s prezidentem klubu. Podívejte se, když jsem sem přišel, bylo naprosto fenomenální, jak mě všichni přijali. Přišel i pan primátor, nalili mi dvaapadesátiprocentní slivovici, která se u nás v Čechách moc nepije. Když jsem ji kopnul do sebe, vylezly mi oči. Prostě uvidíme, co se bude dál dít. Teď si ale dáme tataráček, rád ho udělám,“ dodal s úsměvem Straka, kterému bude v úterý 66 let.

Související témata:
  0 : 1 Belgie - Slovensko 0 : 1 78. min Živě
20240617T18 : 00:00+0200
Belgie vs. Slovensko
Belgie vs. Slovensko
Belgie
Slovensko
  3 : 0 Rumunsko - Ukrajina 3 : 0 dohráno
20240617T15 : 00:00+0200
Rumunsko vs. Ukrajina
Rumunsko vs. Ukrajina
Rumunsko
Ukrajina
  Rakousko - Francie dnes 21 : 00
20240617T21 : 00:00+0200
Rakousko vs. Francie
Rakousko vs. Francie
Rakousko
Francie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.