Hlavní obsah

Tréňo, vy nás fakt opustíte? Straka odmítá, že by ukončil misi v Michalovcích a vydal se do Afriky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl kandidátem na trenéra reprezentace Nigérie, teď usiluje o místo na lavičce Gambie. Tyto informace letěly o kouči Zemplínu Michalovce Františku Strakovi v uplynulém týdnu českými médii. „Neměl jsem radost, že se informace dostala ven. Týmu jsem hned oznámil, že svoji společnou misi dokončíme,“ říká v rozhovoru pro Sport.cz Straka, který zázračně táhne Zemplín za záchranou ve slovenské lize.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér František Straka na archivním snímku

Článek

Afrika vás tedy láká?

Nechtěl bych tuto záležitost absolutně komentovat.

Informace je ale venku.

Nechci se o tom bavit, nezlobte se. Informace vyjela ven před sobotním zápasem se Skalicí, což mě rozhodilo. A nejen mě. Hráči nejsou hloupí, samozřejmě mají přehled, co se děje. Přišli za mnou a ptali se: Tréňo, vy nás fakt opustíte?

Co jste jim odpověděl?

Uklidnil jsem je, že naši společnou práci stoprocentně dokončíme. Nemám ve zvyku nikam utíkat. V pondělí jsem navíc dostal nabídku z Německa. Požádali mě, jestli bych jim nepomohl se záchranou. Jasně jsem jim sdělil, že nikam nepůjdu, že mým jediným cílem je být úspěšný v Michalovcích.

To se vám zatím daří. Tým jste díky sedmi zápasům bez porážky v řadě vytáhl z příčky, ze které se sestupuje přímo do druhé ligy.

Michalovce před mým příchodem nevyhrály dvaadvacet zápasů, což je šílené číslo. Nedovedete si představit, co v takové situaci stojí za úsilí přesvědčit hráče, že vaše filosofie má smysl. Dodat jim náboj, impulz. Klub i celé město byly smířeny se sestupem, najednou máme šanci vyhnout se i baráži. Tohle je pro mě obrovská motivace, abych misi dokončil.

A od léta do Afriky.

Až skončí moje působení v Michalovcích, oznámím, co bude dál. Máme teď před sebou poslední čtyři zápasy, máme záchranu ve svých rukách. Mrzí nás, že se nám nepovedlo utkání se Skalicí, ale porážka jednou přijít musela. Uděláme maximum, abychom se baráži vyhnuli. Pokud ne, půjdeme do ní s velkým odhodláním. Zásadní je, že jsme dokázali odvrátit přímý sestup.

Jak se vám podařilo psychicky vyčpělý celek nastartovat?

Atmosféra v klubu byla při mém příchodu děsná. Z lidí jsem ale cítil velkou důvěru. Vítal mě samotný primátor Michalovců. Tohle je pro mě hnací motor. Všechno je o hlavě, nemám žádný kouzelný proutek. Mužstvo prostě muselo uvěřit, že má kvalitu se v lize udržet. Začali jsme od zodpovědnosti v obranné fázi. Udělali jsme v tomto velký progres. Za druhé bylo důležité mít trpělivost dopředu, nehnat se do útoku za každou cenu.

Hráči určitě vnímají, jak s nimi žijete. Při oslavě březnového vítězství nad Košicemi jste si dokonce poranil ruku. Už je v pořádku?

Malinko mi povolilo zápěstí, vyjel mi kloub. Odborně jsem ho zastrčil zpátky, všechno je ok. Klidně ať se mi to stane ještě jednou, jen když vyhrajeme.

Na východě Slovenska, kde leží Michalovce, se mluví specifickým nářečím. Dokážete už rozklíčovat některá slova?

Nerozumím skoro vůbec nic. Když odpovím na něco, co si myslím, že se mě dotyční ptali, vybuchnou smíchy. Mluvili totiž o něčem jiném. Neskutečně šišlají a zkracují, je pro mě složité porozumět.

Reklama

Související témata:
  Č. Budějovice - Bohemians dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Jablonec - Karviná dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  Pardubice - Zlín dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  Slavia - Ostrava dnes 18 : 00
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.