Hlavní obsah

Franzi, co tady děláš, moc rád tě vidím! Straka vypráví o setkáních s Beckenbauerem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Legendárního Franze Beckenbauera jako kluk hltal. Byl jeho vzorem. Během angažmá v německém Mönchengladbachu měl možnost se se slavným Císařem seznámit. Po kariéře se spolu setkávali v mnichovské Allianz Aréně a klábosili u skleničky vína. O to víc bývalého reprezentačního stopera Františka Straku, který má přezdívku Franz, úmrtí jednoho z nejlepších fotbalistů historie zasáhlo.

Zemřel německý legendární hráč i trenér Franz BeckenbauerVideo: sntv

 
Článek

„Smrt Franze je pro mě nesmírně smutnou zprávou. Byl obrovskou osobností, výjimečným člověkem. Pro každého měl úsměv a nastavené ucho, když měl dotyčný problémy. S každým si popovídal, nikoho neodbýval. Byl neskutečně skromný, na lidi kolem sebe působil skvěle,“ vzpomíná Straka.

S Beckenbauerem se seznámil v roce 1989, po zápase Borussie Mönchengladbach s Bayernem na Olympijském stadionu v Mnichově. „Vedli jsme jedna nula, v nastavení nám dal vyrovnávací gól Klaus Augenthaler, kterého jsem hlídal. Vletěl do mě jako tank, rozhodčí to nechal. Franz mě po utkání zastavil a říká mi: Možná to bylo faul, možná ne, nic si z toho nedělej. Hráli jste výborně,“ popisuje Straka první setkání s Beckenbauerem, který v té době trénoval německou reprezentaci.

Tu vedl o rok později ve čtvrtfinále MS proti Československu. Duel rozhodl pokutový kop, který arbitr odpískal po domnělém faulu Straky na útočníka Jürgena Klinsmanna, který pád notně přifilmoval.

„Franz mi po utkání řekl, že by penaltu asi nepískal. Tohle ukazuje na jeho velký charakter. Přiznal také, že měl obavy, aby Němci těsné vedení udrželi. Nepočítali, že budeme takhle zlobit,“ podotýká Straka.

Po hráčské kariéře se do Německa vracel, často navštěvoval zápasy domácí zápasy Bayernu v mnichovské Allianz Aréně. Tam se s Beckenbauerem vídával. Při utkání Ligy mistrů s plzeňskou Viktorií spolu dokonce byli ve studiu německé televizní stanice ZDF.

„Neviděli jsme se třeba delší čas, ale on byl první, který řekl: Franz, co tady děláš? Velice rád tě vidím. Čapnul mě, šli jsme spolu na skleničku vína. S Franzem byly skvělé zážitky,“ vzpomíná Straka, pro kterého byl Beckenbauer velkým vzorem.

„Neskutečně jsem ho jako kluk hltal. Jeho kopačky od Adidasu, Beckenbauerovky, jsme chtěli všichni mít. Franz byl můj idol, nedám na něj dopustit,“ dodává Straka.

Reklama

  1 : 2 Liberec - Teplice 1 : 2 dohráno
20240512T15 : 00:00+0200
Liberec vs. Teplice
Liberec vs. Teplice
Liberec
Teplice
  1 : 3 Olomouc - Hradec Králové 1 : 3 dohráno
20240512T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Hradec Králové
Olomouc vs. Hradec Králové
Olomouc
Hradec Králové
  3 : 2 Pardubice - Č. Budějovice 3 : 2 dohráno
20240512T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Č. Budějovice
Pardubice vs. Č. Budějovice
Pardubice
Č. Budějovice
  1 : 1 Bohemians - Jablonec 1 : 1 dohráno
20240512T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Jablonec
Bohemians vs. Jablonec
Bohemians
Jablonec
  Karviná - Zlín dnes 18 : 00
20240512T18 : 00:00+0200
Karviná vs. Zlín
Karviná vs. Zlín
Karviná
Zlín
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.