Hlavní obsah

Česko - Bělorusko 4:3VIDEO: Čeští futsalisté zdolali Bělorusko a úspěšně pokračují v cestě za postupem na ME 2014

Rotterdam

Po výhře nad Gruzií si čeští futsalisté připsali druhou výhru v kvalifikaci ME 2014: v Rotterdamu porazili Bělorusko 4:3. Vypjaté utkání rozhodl v posledních minutách až český brankář Gerčák. V cestě za přímým postupem na evropský šampionát tak české reprezentaci stojí nejsilnější rival - domácí Nizozemsko.

Vítězný gól brankáře Gerčáka

 
Článek
Fotogalerie

Celých třicet sedm minut zápasu se svěřencům Tomáše Neumanna nepodařilo ujmout vedení. Češi čelili dokonce dvoubrankovému náskoku svého soupeře, ale ke spokojenosti trenéra Neumanna stav utkání dokázali otočit

„To, že bude dnešní zápas hodně těžký, jsme rozhodně čekali, ale že to bude až takový boj, to jsme nepředpokládali. Bělorusům to dneska opravdu sedlo. Skvěle bránili a měli také nebezpečné brejky. Velmi dobře zakončovali a dařilo se jim proměnit skoro každou druhou šanci. Nám to zase klasicky nepadalo. Zase jsme trefovali hlavně tyče. Dneska to ale bylo hlavně o kolektivu. Náš tým má v sobě ohromnou sílu a to na hřišti ukázal. Kluci dokázali otočit prakticky prohraný zápas a nyní jsme opět ve hře o první místo, o které si zahrajeme v posledním utkání s domácím Holandskem."

Úplně první branku si už v 7. minutě připsal Savincev, který poslal do vedení Bělorusko. Do konce první půle však dokázal srovnat na 1:1 Michal Mareš po úspěšné akci se svým bratrem Romanem a oba týmy tak odešli do šaten za stavu 1:1. Během druhé půle utkání se Češi dostali do dvoubrankové ztráty, ale český tým nepovolil a díky brance Seidlera a Rešetára srovnal na 3:3. Do konce utkání zbývalo více než deset minut.

Vítězných gól nakonec vstřelil nečekaně sám brankář Libor Gerčák. Nakopnutý míč poslal přes celé hřiště za záda překvapeného běloruského brankáře, který střelu pouze tečoval. „Není to Liborův první gól v reprezentaci, takhle to hrajeme už delší dobu. Branku si připsal Libor i v baráži proti Slovinsku. Dneska dostal tento úkol a navíc si odpracoval svoji chybu, ze které jsme inkasovali, takže zaplaťpánbůh, že to tam padlo a nyní už se můžeme plně soustředit na poslední zápas," komentuje poslední a zároveň rozhodující branku Neumann.

V posledním duelu narazí naši reprezentanti na domácí Nizozemsko, se kterým již v minulosti několikrát prohráli a nyní mají shodně po šesti bodech. O přímém postupujícím se tak rozhodne v sobotu od 19:00, kdy je na programu kvalifikační utkání Nizozemsko - ČR. Kvůli horšímu skóre potřebují Češi vyhrát.

Kvalifikační skupina ME futsalistů v Rotterdamu:
Bělorusko - Česko 3:4 (1:1)
Branky: 7. Savincev, 22. Luškovskij, 24. Popov - 10. M. Mareš, 28. Seidler, 29. Rešetár, 38. Gerčák.
Sestava ČR: Gerčák - Janovský, M. Mareš, R. Mareš, Slováček - Záruba, Novotný, Frič, Belej, Seidler, Sláma, Rešetár, Cupák.
Nizozemsko - Gruzie 7:3 (2:0).
Tabulka:
1.Nizozemsko22009:46
2.Česko22008:46
3.Bělorusko20024:60
4.Gruzie20024:110

Reklama