Hlavní obsah

Hejkal zvládl i druhý záskok a Hradec utnul černou sérii. Měli bychom přitlačit, zavelel Koubkův asistent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest měsíců a jeden den. Tak dlouho Hradec Králové čekal na „domácí“ vítězství v mladoboleslavském azylu. Odnesly to České Budějovice, které znovu doplatily na chyby v defenzivě a prohrály 1:2. „Konečně se nám povedlo prolomit šestizápasovou šňůru domácích porážek,“ spokojeně poznamenal hradecký asistent Stanislav Hejkal, jenž podruhé zaskočil za nemocného trenéra Miroslava Koubka a podruhé vyhrál. Sedmé Votroky dál dělí tři body od elitní šestky.

Foto: Vít Černý

Hradecký trenér Stanislav Hejkal si i při druhém záskoku za nemocného kolegu Miroslava Koubka připsal výhru.

Článek

Boleslav byla pro Hradec půl roku zakletá. Černobílý tým v exilu od loňského října prohrál s Pardubicemi, Slováckem, Bohemians, Boleslaví, Jabloncem i Spartou. Na sedmý pokus to vyšlo, i díky povedené první půli. Hradec si proti Budějovicím vystřelil dvougólový náskok –⁠ a nemuselo zůstat jen u něj.

„Věděli jsme, o co se hraje, a podle toho jsme do zápasu vstoupili. Takový start jsme dlouho neměli, do páté minuty jsme si vytvořili tři nebo čtyři brankové příležitosti. Bohužel se ve vápně ještě nechováme jako dospělí, měli bychom tam víc přitlačit," zdůraznil Hejkal.

První půli Hradec zvládl v pohodě, ale po pauze začal mít trable. Brankář Pavol Bajza vytěsnil střelu Quadriho Adedirana na břevno a kontaktní gól Lukáše Čmelíka padl z pohledu Budějovic pozdě. „Škoda, že přišla přestávka. Kdyby se hrálo 90 minut v kuse, zvládli bychom utkání bez větších problémů. Budějovice o pauze musely něco udělat a změnit," připustil Hejkal.

„Věděli jsme, že Dynamo je velice silné na míči, což se potvrdilo. Stopeři Havel s Králikem začali vyjíždět a k tomu si přičtěte velmi silné hráče na míči jako Hellebranda nebo Horu, začalo nám to dělat problémy. Budějovice věděly, že máme trable s náběhovostí, díky tomu nás porazily v poháru, a projevilo se to i teď ve druhé půli. Ustáli jsme to se štěstím," vyprávěl Hejkal.

Jeho tým navázal na vítězství v Brně a podruhé za sebou vyhrál 2:1. Personálním trablům navzdory. Marodí nejen kouč Koubek, o němž se v kuloárech spekuluje, že po sezoně v Hradci skončí, ale i třeba obránci Čihák se Ševčíkem. „Navíc Leibl trénoval jen den před zápasem a celé utkání by nevydržel. Chtěli bychom defenzivu vyztužit, ovšem místo toho to řešíme ofenzivními hráči, proti Budějovicím střídali útočníci Trusa nebo Dvořák. A stopera hrál obvyklý záložník Smrž," líčil Hejkal. „Ale nevadí, všechno zlé je pro něco dobré."

V minulé sezoně hrál Hradec coby nováček skupinu o titul a letos to může zopakovat. Za předpokladu, že v posledních třech kolech základní části stihne přeskočit šestou Olomouc. Tříbodové manko se dá vymazat, první šance přijde už příští neděli v Pardubicích. „Náš první úkol byl co nejdřív se přiblížit záchraně, přičemž tahle výhra nás k ní hodně posunula. Teoreticky ještě můžeme spadnout do spodní skupiny, ale pořád platí, že chceme v létě přivést ligu na náš nový stadion," vykládal Hejkal. „Užijeme si vítězství nad Budějovicemi a od pondělí se začneme připravovat na Pardubice. Pro výhru v derby uděláme maximum."

Reklama