Hlavní obsah

Kania reaguje na Kozla: Nemusel by zvládnout akceptovat změnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitel Liberce Ondřej Kania vysvětluje trenérské šachy u Nisy. Po sezoně skončí kouč Luboš Kozel, nahradit ho má pardubický Radoslav Kováč. Podle Kanii by setrvání kouče uvyklého na jiné fungování klubu mohlo zásadně zkomplikovat transformaci Slovanu. „Nejčistší je varianta začít nanovo i na pozici hlavního trenéra,“ napsal na sociální síti X.

Foto: Jaroslav Appeltauer/FC Slovan Liberec , Sport.cz

Ondřej Kania, nový majitel Liberce.

Článek

Liberec se původně nechtěl k možné změně na pozici trenéra před koncem sezony vyjadřovat, ale po vystoupení trenéra Luboše Kozla jeho vedení výměnu komentuje již nyní mezi prvním a druhým semifinále skupiny o Evropu.

„Potvrzuji, že 3. 4., tedy hned první den, kdy jsme klub převzali, jsme já a generální ředitel Jan Nezmar oznámili trenéru Kozlovi, že od další sezóny se chceme vydat jinou cestou,“ napsal Ondřej Kania na sociální síti X v reakci na prohlášení Kozla po prohře 0:2 v Teplicích, v němž spekulace o svém konci jako první oficiálně potvrdil.

„Měsíce jsme to rozhodnutí zvažovali, protože trenér Kozel je bezesporu výborný trenér, nakonec jsme ale z mnoha důvodů došli k tomu, že pokud budujeme de facto úplně nový klub, který bude fungovat velice odlišně od toho, jak fungoval doteď, existuje velké riziko, že hlavní trenér (ať by to byl kdokoliv), který byl zvyklý tři roky fungovat úplně jinak, by nemusel takovou změnu zvládnout akceptovat a zásadně by to mohlo zkomplikovat transformaci klubu,“ vysvětlil nový majitel severočeského klubu s tím, že podobné riziko podstupovat pod Ještědem nechtěli.

„Z našeho pohledu, pokud klub po desítkách let v tento moment transformujeme a modernizujeme, je nejčistší varianta začít nanovo i na pozici hlavního trenéra. Pokládal jsem za fér nehrát žádné hry, nemlžit, nemanipulovat a být k trenérovi upřímný hned v první moment, kdy budeme oficiálně v klubu tak, aby věděl, na čem je,“ dodal Kania s tím, že sám chtěl rozhodnutí zveřejnit ještě v dubnu, jenže trenér byl proti.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Trenér Luboš Kozel z Liberce

„Trenér preferoval, že celou věc, bez ohledu na spekulace nebudeme do konce sezóny komentovat. Zpětným pohledem jednoznačně přiznávám, že bylo mou chybou, že jsem netrval na námi preferované variantě a že jsem ustoupil. Měli jsme si v ten moment všichni uvědomit, že je o náš klub obrovský mediální zájem a že není možné tak zásadní skutečnost utajit více než pár dní. Je to zcela logické, protože klub musí pracovat na zajištění nového realizačního týmu a končící trenéři musí pracovat na tom, aby měli od další sezóny angažmá,“ pokračoval.

Liberecký kouč na tiskové konferenci po prohře 0:2 v Teplicích sílící spekulace sám předčasně potvrdil. „Informace stejně unikají z různých zdrojů a asi nemá smysl chodit kolem horké kaše. I mně se v tom nedělalo příjemně,“ vysvětlil Luboš Kozel po prohře v prvním semifinále skupiny o Evropu v Teplicích.

„Dozvěděl jsem se o tom v momentě, kdy nové vedené oficiálně vstoupilo do klubu, i když nějaké signály byly již předtím. Myslím, že to je korektní. Prostě se rozhodli pro jiného trenéra, na což mají samozřejmě právo. Informace prosákly ven a byly docela pravdivé, což bylo pro mě záhadou, když to věděli čtyři lidi…,“ dodal Kozel s tím, že v případě dosažení určitého cíle měl opci na prodloužení smlouvy, jež mu v červnu končí.

„Trenér nám v minulém týdnu oznámil, že na tiskové konferenci po Teplicích, pokud na to padne otázka, nebude dál mlžit a řekne pravdu. Určitě by dávalo smysl zachovat dohodnutý postup a být konzistentní v nekomentování dané věci, nicméně byla to trenérova volba, ve které mu nemůžeme bránit. Je tedy logické, že musím i já uvést situaci na pravou míru z našeho pohledu. Je to nešťastné, nicméně plyne z toho jednoznačné poučení, které asi každý známe ze života - vždy je jednodušší říct pravdu,“ doplnil Kania.

Liberec v neděli čeká odveta semifinále skupiny o Evropu, ve které musí vyhrát o dva góly, jinak mu sezona končí a pro Luboše Kozla půjde o poslední zápas na jeho lavičce. Toho má nahradit Radoslav Kováč, jenž se zatím k možné změně nevyjádřil, neboť se nyní soustředí na boje o záchranu s Pardubicemi.

  Teplice - Hradec Králové dnes 15 : 00
20240519T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice
Hradec Králové
  Pardubice - Karviná dnes 17 : 00
20240519T17 : 00:00+0200
Pardubice vs. Karviná
Pardubice vs. Karviná
Pardubice
Karviná
  Č. Budějovice - Jablonec dnes 17 : 00
20240519T17 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Jablonec
Č. Budějovice vs. Jablonec
Č. Budějovice
Jablonec
  Zlín - Bohemians dnes 17 : 00
20240519T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Bohemians
Zlín vs. Bohemians
Zlín
Bohemians
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.