Hlavní obsah

Keriče ve Spartě fascinuje Zelený. Udělal ohromný posun, říká před bitvou se Záhřebem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malinko favorizuje Spartu, za kterou hrál. Ovšem fandit bude bývalý fotbalový útočník Andrej Kerič jejímu čtvrtečnímu soupeři v boji o Evropskou ligu Dinamu Záhřeb. „Fandím mu odmala a zůstanu u toho,“ usmívá se bývalý hráč, který aktuálně trénuje jako hlavní kouč druholigový tým Cibalia Vinkovci.

Foto: Archiv Andreje Keriče, Sport.cz

Bývalý hráč Liberce či Sparty Andrej Kerič je koučem týmu Cibalia Vinkovci.

Článek

Pro český i chorvatský tým je předkolo Evropské ligy zklamáním. „Pro Dinamo je vždy cílem Liga mistrů, bohužel ho letos nesplní a udělají vše pro to, aby postoupili alespoň do základní skupiny Evropské ligy. Myslím, že Konferenční liga by byla pro Dinamo už hodně málo,“ lamentuje nad smolným vyřazením Dinama v souboji s AEK Athény, které o postupu rozhodlo dvěma zásahy až v nastaveném čase.

„Se Spartou očekávám vyrovnaný zápas, ostatně oba týmy spolu sehrály přípravný zápas a skončil 1:1. Možná je Sparta podle formy mírným favoritem, ale u Dinama člověk nikdy neví. Mohou zahrát fantasticky, když budou mít svůj den, a pak budou hodně nebezpeční,“ varuje 37letý Kerič, který stále pozorně sleduje českou ligu, v níž se v roce 2009 v dresu Liberce stal s patnácti góly nejlepším střelcem.

Dinamo Záhřeb, těžší než Kodaň? Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Viděl i oba zápasy Letenských ve 3. předkole Ligy mistrů proti Kodani. „Dá se říct, že Sparta utrpěla šokující porážku na penalty. Nestává se tak často, abyste dvakrát vedli v prodloužení a ještě v rozstřelu prohráli. Stejně jako Dinamo ztratila prakticky vyhraný zápas. Střetnou se tedy soupeři, kteří chtěli víc a měli i na víc. Je mi líto, že Sparta nepostoupila, protože myslím, že realizační tým i mužstvo má výborně poskládané,“ oceňuje posledního šampiona české ligy.

Co bude se sparťanským triem Karabec, Daněk, Ševčík? Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Jaký hráč se mu ze současné Sparty líbí nejvíce? „Fascinuje mě Zelený. Pamatuju si ho ještě z Jablonce a udělal ohromný posun. Nečekal jsem, že vyroste v takového hráče. Jak teď hraje je pro mě možná největší překvapením. Fakt je výborný. Furt je u balonu, stále je vidět a je každý zápas u všeho,“ chválí oporu Letenských Jaroslava Zeleného.

Na druhé straně by z týmu svých krajanů jednoznačně vyzdvihl stopera Šutala, jenže ten v závěru minulého týdne přestoupil do Ajaxu. A otazník vidí nad penaltovým mágem brankářem Livakovičem, který má namířeno do Fenerbahce Istanbul.

„Šutala je opravdu vynikající stoper. Jen se čekalo, za kolik a kam půjde. Nakonec 20 milionů eur jsou na stopera fantastický peníze. O mluví se o tom, že Livakovič půjde taky za nějakých 15 milionů. Ale i tak má Dinamo zajímavé mužstvo. Zmínil bych třeba útočníka Petkoviče, reprezentanta. Nebo Baturinu, který poslední zápas nehrál. Nechci říkat, že bude novým Modričem, ale určitě bude top hráčem,“ předpovídá Kerič.

Dinamu Záhřeb dlouhá léta prezidentoval kontroverzní Zdravko Mamič, jenže před pěti lety byl odsouzen kvůli daňovým únikům a zpronevěře k šesti a půl letům vězení. Avšak před žalářem uprchl do Bosny a Hercegoviny.

„Už je tam docela dlouho. I první roky se mluvilo o tom, že je stále alfou a omegou a v klubu rozhoduje o všem i z ciziny. Ale poslední rok se toho myslím dost změnilo. Přišli noví lidé. Tím hlavním v klubu je nyní bývalý hráč AC Milán Dario Simič, v Chorvatsku velké jméno, jenže po skončení hráčské kariéry ve fotbale pořádně nikdy nepracoval. A právě jeho a novou generaci obviňují ze špatných výsledků příznivci Mamiče, naopak Bad Blue Boys (chuligáni Dinama) nemají rádi jeho. Je to tak trochu schizofrenie a v klubu to nefunguje tak jako dříve,“ nastiňuje Kerič aktuální situaci v nejlepším klubu Chorvatska. I tak doufá v postup svých krajanů.

Reklama