Hlavní obsah

Barcelona odvolala trenéra! A už si vybrala nového

Barcelona

U fotbalistů Barcelony skončil kouč Ernesto Valverde, přestože obhájci titulu vedou španělskou ligu. V prestižní funkci ho nahradil bývalý trenér Betisu Sevilla Quique Setién. Se slavným katalánským klubem podepsal smlouvu do června roku 2022.

Foto: Amr Nabil, ČTK/AP

Ernesto Valverde už není trenérem fotbalistů Barcelony.

Článek

Valverde byl v pondělí odvolán poté, co Barcelona ve čtvrtek vypadla v semifinále španělského Superpoháru s Atlétikem Madrid. Pětapadesátiletý trenér vedl tým od léta 2017 a vybojoval s ním dva ligové tituly a po jednom prvenství v domácím poháru a Superpoháru. Ve vyřazovací fázi Ligy mistrů však Barcelona ve dvou sezonách po sobě ztratila v odvetném utkání tříbrankový náskok a byla vyřazena.

V aktuálním ročníku je katalánský celek v La Lize po 19 kolech první díky lepšímu skóre před Realem Madrid. V Lize mistrů, kde se Barcelona na podzim v základní skupině dvakrát střetla s pražskou Slavií, ji čeká v osmifinále dvojzápas s Neapolí.

Podle médií zástupci Barcelony nejprve oslovili klubovou legendu Xaviho, ale kouč katarského Al Sádu nechtěl měnit působiště během sezony. Návrat na Camp Nou údajně odmítl také Ronald Koeman, jenž vede nizozemskou reprezentaci.

Mužstva s argentinskou hvězdou Lionelem Messim se tak ujme jednašedesátiletý Setién. Někdejší záložník, jemuž se přezdívalo "El Maestro", spojil hráčskou kariéru zejména s Racingem Santander. Trenérskou dráhu odstartoval právě v Santanderu, který hned vytáhl v roce 2002 zpátky do La Ligy. V nejvyšší španělské soutěži vedl v letech 2015 až 2017 Las Palmas a následně další dva roky Betis. Krátce působil i u národního týmu Rovníkové Guineji.

V průběhu sezony propustila Barcelona trenéra poprvé od roku 2003, kdy se na konci ledna musel poroučet Nizozemec Louis van Gaal. Tehdy bylo mužstvo v tabulce španělské lize dvanácté a ztrácelo 20 bodů na vedoucí San Sebastian.

Reklama

Související témata: