Hlavní obsah

Barcelona vede v souboji o titul dál o pět bodů před Realem

BARCELONA

Fotbalisté vedoucí Barcelony porazili ve španělské lize Getafe na svém hřišti 2:1 a sedmadvacátým ligovým utkáním bez porážky za sebou překonali klubový rekord ze sezony 1973/74. Katalánský velkoklub má devět zápasů před koncem soutěže v čele tabulky dál pětibodový náskok před Realem Madrid. Hlavní konkurent v boji o titul porazil ve večerním městském derby Atlético 2:1.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Eric Abidal (vpravo) na snímku se svým spoluhráčem z Barcelony Lionelem Messim.

Článek

Barcelonští fotbalisté speciálními tričky připomněli francouzského spoluhráče Érika Abidala, kterému lékaři ve čtvrtek odoperovali nádor na játrech. Minutou ticha pak stadión Nou Camp uctil oběti japonské katastrofy.

Převahu domácích vyjádřil vedoucí branku v 17. minutě brazilský krajní bek Daniel Alves umístěnou dalekonosnou ranou z voleje. Pět minut po přestávce zdvojnásobil vedení tečovanou střelou Bojan Krkic.

Dvacetiletý útočník se stal třetím nejmladším hráčem v historii španělské nejvyšší soutěže, který zasáhl do stovky ligových zápasů. V historických tabulkách jsou před ním jen Raúl González za Real Madrid a Joseba Etxeberria v dresu Bilbaa.

Dvě minuty před koncem sice snížil dalším volejem nejlepší střelec Getafe Manu, ale další branku už hosté přidat nestihli. "Barca" zvítězila i v desátém soutěžním utkání před svými diváky v roce 2011.

Real poslal do vedení v jedenácté minutě desátým ligovým gólem v sezoně Karim Benzema, jenž převzal Khedirův pas mezi obranu a obloučkem přehodil domácího brankáře Davida de Geu. Třiadvacetiletý francouzský útočník potvrdil výbornou střeleckou formu z poslední doby. Skóroval ve všech pěti posledních soutěžních utkáních a celkem v nich zaznamenal osm branek. Benzemu nedokázal při jeho akci zastavit ani dobíhající krajní bek Tomáš Ujfaluši, který odehrál celé utkání a dostal žlutou kartu.

Vedení "Bílého baletu" zdvojnásobil na stadionu Vicente Calderóna po půlhodině hry technickou „placírkou“ pod břevno německý záložník Mesut Özil. Naději domácím vykřesal až kontaktním gólem čtyři minuty před koncem jejich nejlepší argentinský střelec Sergio Agüero, ale Real těsný náskok udržel.

Svěřenci trenéra Josého Mourinha ve španělské La Lize naplno bodovali počtvrté za sebou a v posledních sedmi duelech jen dvakrát inkasovali. Svého městského rivala dokázali porazit v šestém soutěžním utkání v řadě. Naopak domácí přerušili pětizápasovou sérii bez ztráty bodu a znovu se jim vzdálily příčky zajišťující účast v evropských pohárech.

Zaragoza nenavázala na vysoké domácí vítězství 4:0 nad Valencií z minulého kola a na Mallorce s Jiřím Jarošíkem v obraně prohrála 0:1. Hosté, kteří utrpěli třetí porážku z posledních čtyřech venkovních utkání, mají na patnácté příčce tabulky čtyřbodový náskok na sestupové pásmo.

Utkání rozhodl v 67. minutě precizně proměněným trestným kopem záložník Jonathan de Guzmán. Krátce předtím byl vyloučen za ruku mimo pokutové území brankář hostů Toni Doblas.

Španělská fotbalová liga - 29. kolo:
Mallorca - Zaragoza 1:0 (67. De Guzmán), FC Barcelona - Getafe 2:1 (17. Dani Alves, 50. Krkic - 88. Manu), Atlético Madrid - Real Madrid 1:2 (86. Agüero - 11. Benzema, 33. Özil, Alicante - Pamplona 0:4 (10. Camuňas, 36. Nelson, 61. Vadozc, 66. Sola), Gijón - Almería 1:0 (13. Cuevas), La Coruňa - Levante 0:1 (90. Suárez), Málaga - Espaňol Barcelona 2:0 (8. a 26. Rondón), Santander - San Sebastian 2:1 (43. Kennedy, 77. Dos Santos - 72. Griezmann), Bilbao - Villarreal 0:1 (58. Ruben), Valencie - FC Sevilla 0:1 (70. Rakitič).

Reklama

Související témata: