Hlavní obsah

Baskická federace požádala UEFA a FIFA o oficiální uznání

Curych/Nyon

Baskická fotbalová federace požádala světovou federaci FIFA a evropskou unii UEFA o oficiální uznání, aby mohl její reprezentační tým hrát v mezinárodních soutěžích. Zástupci regionálního svazu a regionální vlády cestovali do sídel obou organizací ve Švýcarsku, kde podali žádost o plné členství.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oficiální míče UEFA - ilustrační foto

Článek

Právník baskické federace David Salinas-Armendariz uvedl, že z právního hlediska je přijetí do UEFA a FIFA "legitimní a proveditelný cíl". Připomněl, že obě organizace už dříve uznaly evropská teritoria, která nejsou samostatnými státy, jako například Gibraltar. Dodal, že federace o svém kroku informovala španělský svaz a chce s ním o tom jednat.

Baskicko je jedním ze 17 autonomních společenství Španělska a má mnoho privilegií včetně fiskální autonomie. Podobně jako například Katalánsko má už déle než sto let fotbalovou reprezentaci, jež hraje přátelské zápasy. Jejím trenérem je aktuálně bývalý kouč španělské reprezentace Javier Clemente a v dosud posledním duelu v listopadu proti Kostarice (2:1) nastoupili i hráči se zkušenostmi ze španělského národního týmu Iker Muniain a Iňaki Williams.

Reklama

Související témata: