Hlavní obsah

Beckenbauer: Sparta nebude na AC Milán stačit

PRAHA

Bývalý slavný fotbalista a trenér Franz Beckenbauer se těší na odvetné zápasy osmifinále Ligy mistrů a odhaduje naděje jednotlivých týmů na postup. V komentáři pro deník Právo přiznává, že příliš nevěří v úspěch Bayernu Mnichov proti Realu Madrid a rovněž se zmiňuje o šancích pražské Sparty na San Siru s AC Milán. LIGA MISTRŮ OČIMA FRANZE BECKENBAUERA

Foto: Novinky s použitím archivu

Podle Beckenbauera je Nedvěd v Juventusu na vše sám

Článek

"Bayern Mnichov čeká tento týden odvetný zápas Ligy mistrů v Madridu proti Realu. První zápas skončil nerozhodně 1:1. Před touto remízou jsem říkal, že jsme schopni Real porazit, jestliže brankář Kahn podá jeden ze svých mimořádných výkonů a jestli Makaay vstřelí dva góly ze svých čtyř pěti příležitostí.

Jenže Makaay vstřelil jen jeden gól a jinak výborný Kahn pustil školácky vyrovnávací branku. Původně jsem naše naděje na postup viděl třicetiprocentní, po nerozhodném výsledku v Mnichově trochu poklesly. Z čistě statistického hlediska musím připomenout, že jsme častěji Real porazili, než s ním prohráli.

Ale to bylo v minulosti. Bayern není dnes tak dobrý, jako byl kdysi, a Real je naopak mnohem silnější. Mnozí skeptici se domnívali, že Real nebude schopen ze svých superhvězd - Zidana, Ronalda, Raula, Figa, Beckhama - vytvořit dobře fungující mužstvo. Navíc bylo slyšet názor, že všichni tito fotbalisté jsou příliš ofenzívně laděni.

Ale Real funguje skvěle, všechny ty hvězdy jsou fotbalisté, kteří jdou na hřiště s jedinou myšlenkou - zvítězit. A všichni mají charakter a přesto, že to jsou opravdové hvězdy, pracují pro mužstvo.

Mnozí lidé to neočekávali především od Beckhama. Když tento slávou ověnčený anglický hoch před rokem přestupoval z Manchesteru United do Realu Madrid, mnozí předpovídali, že se nebude hodit do španělské konzervativní společnosti. Ale ukázalo se, že v Anglii byl nedoceněným hráčem.

V Manchesteru United měl za úkol běhat na pravé straně hřiště a odtamtud posílat dlouhé pasy do středu a jeho schopnosti byly zúženy na roli nahrávače. V Realu hraje víc ve středu hřiště a může tvořit hru. Pomáhá při bránění, to je známka světové třídy.

Ale hrají se i další odvety Ligy mistrů, které slibují prvotřídní fotbal. Sparta Praha, která se každý rok musí vyrovnávat s tím, že její špičkoví hráči odcházejí do zahraničních klubů, překvapivě přežila první část Ligy mistrů.

Teď ji však v Miláně čeká domácí AC a po bezbrankovém zápase v Praze je italský klub jasným favoritem. Zřídkakdy vedl AC Milán italskou ligu tak přesvědčivě jako letos. Od chvíle, kdy Nesta hraje vedle Maldiniho, stal se střed milánské obrany pevností.

Dobře nakročeno do čtvrtfinále Ligy mistrů mají i anglické týmy. Arsenal zvítězil ve Vigu, Chelsea ve Stuttgartu a věřím, že postoupí i Manchester United, přestože prohrál v Portu 1:2. Chelsea má opravdu silné mužstvo. Neméně silný je i Arsenal. Angličané dokázali ve Vigu vstřelit tři góly.

Ale těžko mluvit o Angličanech, první housle v klubu hrají Francouzi Henry, Viera a Pires. I trenér Wenger je Francouz. Zklamal mě Juventus Turín, spíše výkonem než těsnou prohrou v La Coruni. Potvrdilo se, že Del Piero je z formy a Nedvěd, Evropský fotbalista roku, na všechno sám nestačí."

Reklama