Hlavní obsah

Griezmann kvůli Ujgurům už nebude propagovat Huawei

Barcelona
Aktualizováno

Fotbalový mistr světa Francouz Antoine Griezmann se rozhodl okamžitě ukončit komerční spolupráci s čínskou společností Huawei. Útočníkovi Barcelony vadí, že čínská vláda údajně používá vyspělé technologie této firmy k pronásledování Ujgurů. O svém kroku informoval Griezmann, jenž byl jednou z tváří Huawei od roku 2017, na instagramu.

Foto: Albert Gea, Reuters

Philippe Coutinho a Antoine Griezmann se radují z branky. Ilustrační foto.

Článek

V minulých dnech se objevily zprávy, že firma zkouší systém pro skenování obličeje, který umí rozpoznat příslušníka ujgurské menšiny a automaticky upozornit policii.

"Využívám téhle příležitosti a vyzývám Huawei, aby se nespokojil s tím, že tato obvinění popře, ale aby něco podnikl a co nejrychleji odsoudil tuto masovou perzekuci a využil svůj vliv k tomu, aby přispěl k respektování práv mužů a žen ve společnosti," uvedl Griezmann, který loni přestoupil do Barcelony z Atlética Madrid za 120 milionů eur.

Letos se ambasadorem čínského technologického giganta stal i Griezmannův klubový spoluhráč Lionel Messi.

Mluvčí Huawei agentuře Reuters řekl, že firma Griezmannová kroku lituje a ráda by mu při osobním setkání poreferovala o tom, co v současnosti podniká v otázce lidských práv, rovnosti a diskriminace na všech úrovních.

Ujgurové jsou etnickou menšinou vyznávající islám, která žije v autonomní oblasti Sin-ťiang. Čína dlouhodobě čelí kritice kvůli jejich utlačování, její představitelé perzekuci popírají. Podle organizací pro lidská práva čínské úřady poslaly přes milion Ujgurů do internačních táborů na převýchovu.

Loni kritizoval čínský přístup k Ujgurům německý fotbalista Mesut Özil z Arsenalu. Následně v Číně odstranili jeho postavu z počítačové hry.

Reklama