Hlavní obsah

Kousne si kanibal Suárez i v Barceloně? Speciální klauzuli ve smlouvě kvůli tomu nemá

Barcelona

Hřešil a byl za to tvrdě potrestán čtyřměsíčním zákazem činnosti. Teď si fanoušci fotbalové Barcelony kladou stejnou otázku, jako většina jejich rivalů z Liverpoolu, Ajaxu nebo Uruguaye: Kousne ještě někdy Luis Suárez protihráče? Definitivní jistotu nemá ani prezident celku z Camp Nou Josep Maria Bartomeu. V rozhovoru pro CNN přiznal, že na další podobný exces se nevztahuje žádná speciální klauzule ve smlouvě sedmadvacetiletého útočníka.

Foto: Profimedia.cz

Luis Suárez je vynikajícím, ale také problémovým fotbalistou. Zkrotí ho v Barceloně?

Článek

Mají od něj čekat gólové hody, nebo další nepochopitelný zkrat? Fanoušci Barcelony berou angažmá uruguayského útočníka hodně chladně. Na jednu stranu vědí, že jde o skvělého fotbalistu, na straně druhé vnímají jeho zkraty.

Nejzávažnější prohřešky Luise Suáreze:
20. listopadu 2010 - Za kousnutí do ramena Otmana Bakkala z PSV Eindhoven si Suárez, hájící v té době barvy Ajaxu Amsterdam, vysloužil sedmizápasový distanc, pokutu a přezdívku Kanibal z Ajaxu.
15. října 2011 - Kvůli rasistickým urážkám Patrice Evry z Manchesteru United byl Suárez potrestán zákazem startu v osmi utkáních a pokutou 40 000 liber.
6. prosince 2011 - V ligovém utkání s Fulhamem ukázal Suárez fanouškům soupeře obscénní gesto, za což si vysloužil jednozápasový distanc a pokutu 20 000 liber.
21. dubna 2013 - V ligovém utkání s Chelsea Suárez pokousal soupeřova obránce Branislava Ivanoviče. Za opakovaný prohřešek dostal desetizápasový trest a blíže nespecifikovanou pokutu.
24. června 2014 - V závěrečném duelu základní skupiny na MS s Itálií Suárez kousl do ramena obránce Giorgia Chielliniho. FIFA rozhodla, že Uruguayec nesmí hrát čtyři měsíce fotbal a devětkrát reprezentovat svou vlast.

Prezident katalánského mužstva Josep Maria Bartomeu Suárezův nákup za 75 miliónů liber (2,5 miliardy korun) z Liverpoolu obhajuje, druhým dechem ale nevylučuje, že se podobný zákrok může opakovat.

„Měli jsme o něj dlouho zájem a po tom incidentu s Chiellinim jsme nechtěli naše rozhodnutí jen tak přehodnotit. Luis se omluvil a ví, že udělal špatnou věc. Teď přichází do nového prostředí a věřím, že v Barceloně bude stejně dokonalým hráčem, jako v Liverpoolu," doufá prezident katalánského velkoklubu.

„Spousta lidí se nás ptá, jestli něco podobného udělá znovu. Jenže nemůžeme mluvit o něčem, co se může, nebo taky nemusí stát. Prostě to nevíme. Neexistuje ani žádná klauzule ve smlouvě, která by podobné excesy řešila," dodal Bartomeu.

Sníží mu trest?

Do konce příštího týdne bude mít Luis Suárez jasno o tom, zda si bude muset odpykat celý čtyřměsíční trest za kousnutí Giorgia Chielliniho. Sportovní arbitrážní soud v Lausanne (CAS) od pátku řeší jeho odvolání.

Očekává se, že uruguayský útočník bude na klubové úrovni omilostněn a v platnosti zůstane jen jeho reprezentační trest na devět zápasů, případně dojde i k jeho snížení. V současné chvíli se Uruguayec připravuje individuálně, v Barceloně se totiž nesmí účastnit jakýchkoliv fotbalových aktivit a katalánský klub jej „schovává" v ústranní.

Pokouše Luis Suárez některého z protihráčů i v dresu Barcelony?
Ano, je to reálné
66,1 %
Ano, nejpravděpodobněji v El Clásicu proti Realu
13,7 %
Ne, nic podobného nezopakuje
20,2 %
Celkem hlasovalo 1485 čtenářů.

Reklama

Související témata: