Hlavní obsah

Kvůli krokům šéfa Barcelony odstoupilo šest členů vedení

Největší hvězda Barcelony je naštvaná. Lionel Messi pořádně zuřil kvůli vymyšleným zprávám v médiích. Teď přišla pro katalánský klub další velká rána, kdy musí hasit krizi ve vedení klubu. Šest členů představenstva odstoupilo z funkcí na protest proti kontroverzním rozhodnutím předsedy katalánského celku Josepa Bartomeua, kterého vyzvali k vyhlášení předčasných voleb.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mužstvo Barcelony v Sinobo Stadium v Praze před utkáním Ligy mistrů se Slavií.

Článek

Rezignaci oznámili dva ze čtyř viceprezidentů Emili Rousaud s Enriquem Tombasem a také ředitelé Silvio Elías, Josep Pont, Jordi Calsamiglia and Maria Texidorová. V otevřeném dopise mimo jiné Bartomeua obvinili, že firma, kterou pro klub najal na monitoring sociálních sítí, na nich pomlouvala budoucí kandidáty na předsedu a bývalé hráče.

Volby do vedení Barcelony jsou na programu v příštím roce. Bartomeu vede klub od roku 2014 a po druhém funkčním období už nemůže znovu kandidovat. Obvinění z pomlouvačné kampaně Bartomeu odmítl, ale přesto okamžitě s najatou společností ukončil smlouvu.

"Aféra, kterou známe jako Barcagate a dozvěděli jsme se o ní až z médií, se nám vůbec nelíbí," uvedla šestice funkcionářů v dopise, kde vysvětlila i další důvody k odstoupení. "Do tohoto bodu jsme se dostali kvůli tomu, že nemáme žádný vliv na vedení klubu, který zejména v éře po pandemii, čeká velmi složité období," dodali.

"Jako naši poslední službu pro klub požadujeme, aby byly co nejdříve vyhlášeny volby a klub mohl být veden nejlepším možným způsobem," připomněla šestice činovníků, že ekonomické dopady spojené s přerušením soutěží kvůli koronaviru se nevyhnou ani katalánskému velkoklubu.

Barcelona, která získala osm z posledních jedenácti španělských titulů, se už v rámci úsporných opatření dohodla s hráči na snížení platů o 70 procent, aby ostatní zaměstnanci mohli po dobu pozastavení soutěží pobírat mzdy v plné výši. Právě jednání s hráči o snížení platů bylo dalším bodem kritiky končících funkcionářů.

Nelíbilo se jim, že klub se k tomu přes sociální sítě pokusil hráče dotlačit. Na to si mimo jiné postěžovala i největší hvězda klubu Lionel Messi. "Je překvapující, že přišel pokus vyvinout na nás obrovský tlak, abychom udělali něco, co bychom udělali stejně," uvedl argentinský útočník.

Reklama

Související témata: