Hlavní obsah

Neymar měl podle španělských úřadů krátit daně, Brazilci hrozí dva roky vězení. Soud začne v říjnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brazilské fotbalové eso má problém. Jen měsíc před začátkem mistrovství světa v Kataru začne ve Španělsku soud, který bude řešit údajné daňové úniky ofenzivní hvězdy PSG Neymara. Týkat se mají útočníkova přestupu z brazilského klubu Santos do Barcelony v roce 2013. Fotbalista čelí obvinění z podvodu a korupce a hrozí mu nejen peněžitý trest, ale také až dva roky za mřížemi.

Foto: Kyodo, Reuters

Fotbalová hvězda PSG Neymar se bude před španělským soudem zpovídat z podvodu a korupce.

Článek

Španělské daňové úřady tvrdí, že Neymar se po svém přesunu z Brazílie vyhýbal daním. Celkově má jít o částku ve výši 8,4 milionu eur (cca 207 milionů korun).

Podle deníku El País úřady požadují pro Neymara trest dva roky odnětí svobody a navrhují odškodnění 10 milionů eur. Soud začne 17. října v Barceloně.

Podle informací španělského deníku finanční úřady požadují dvouletý trest vězení také pro Neymarova otce a jeden rok vězení pro jeho matku.

Není to jediný problém, který budou v souvislosti s Neymarovým přestupem soudy řešit. S útočníkem PSG vede spor také brazilská společnost DIS.

Ta tvrdí, že na základě smlouvy vlastní 40 % Neymarových přestupových práv, které měla zakoupit, když bylo rodákovi ze Sao Paula 17 let a velkou hvězdou fotbalových trávníků se měl teprve stát.

Právníci firmy DIS tvrdí, že firma dostala po Neymarově přestupu ze Santosu méně peněz, než měla a pro fotbalistu navrhují trest pět let za mřížemi. Jako náhradu ušlého zisku jim má Brazilec vyplatit 150 milionů eur (téměř 3,7 miliardy korun).

Důvodem je podle ní skutečnost, že katalánský celek zfalšoval přestupní částku. Barcelona za Neymara oficiálně zaplatila 57 milionů eur. Následně vyšlo najevo, že cena se vyšplhala na téměř 83 milionů.

Spolu s Neymarem jsou obviněni také bývalí šéfové barcelonského klubu Sandro Rosell s Josepem Mariou Bartomeuem.

Reklama