Hlavní obsah

Okradli nás! Trpaslík zuří po porážce s Realem, zlobí se i Xavi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani ve Španělsku není nouze o kontroverze s videem v hlavní roli. Poslední Almería, která v sezoně ještě nevyhrála, v nedělním duelu La Ligy senzačně sahala po bodech na půdě slavného Realu Madrid a o poločase vedla 2:0. Jenže VAR následně hned ve třech situacích rozhodl v neprospěch outsidera, což vedlo k obratu Bílého baletu a konečnému vítězství 3:2. „Okradli nás,“ čertil se záložník Almeríe Gonzalo Melero.

Foto: Isabel Infantes, Reuters

Fotbalisté Almeríe se v utkání proti Realu Madrid (2:3) zlobí po jednom z verdiktů rozhodčího.

Článek

Ve druhé půli se arbitři u videa opravdu nenudili. Nejprve sudímu Hernandezu Maesovi doporučili nařídit penaltu pro Real za ruku Kaikyho, do níž Joselu hlavičkoval z bezprostřední blízkosti. Končetina sice jasně rozšiřovala objem těla, ale i tak se trpaslík cítil poškozen. A nebylo to naposledy… Jude Bellingham každopádně z puntíku proměnil a Real stáhl ztrátu na rozdíl jediné branky.

O pár minut později už Almería opět slavila. Předčasně. Radost po trefě Sergia Arribase překazil faul na Bellinghama, k němuž došlo deset sekund před gólem přímo před zraky rozhodčího. Ten zprvu nezapískal, po konzultaci s kolegy u VAR ale branku odvolal.

Třetí direkt, a definitivní knokaut od videa dostala Almería v 67. minutě. Při vyrovnání Viníciuse Júniora signalizoval hlavní rozhodčí nejprve ruku, po intervenci VAR ale verdikt změnil a branku uznal, jelikož Brazilec zasáhl balon spíše ramenem. Obrat a konečný triumf zařídil Bílému baletu v deváté minutě nastavení bek Dani Carvajal, všechny body tak zůstaly na euforií zalitém Santiago Bernabéu.

Naštvání Almeríe naopak neznalo mezí. Což bylo zřetelné i z oficiálního účtu klubu na sociální síti X. „Obrovská hrdost na náš tým. Skvělá ukázka bojovnosti navzdory mnoha okolnostem,“ stojí v jednom z příspěvků. „Nečekejte, že zveřejníme reportáž ze zápasu. Vše je více než jasné,“ napsal klub v tom následujícím.

„Někdo rozhodl, že dneska nesmíme vyhrát, a tak to také dopadlo. Dnešek překračuje všechny meze,“ zuřil obránce Marc Pubill. „Všechny verdikty jim šly na ruku. Soutěž by měla být fér pro všechny, a občas mi to tak nepřipadá,“ přisadil si Edgar González, střelec druhé branky Almeríe.

Mlčet nezůstal ani Xavi Hernández, trenér Barcelony, která ze třetí příčky zaostává za druhým Realem o sedm bodů. Po vítězném utkání s Betisem (4:2) se na tiskové konferenci nezdráhal komentovat zápas věčného rivala, který se hrál o dvě a čtvrt hodiny dříve. „Všichni to vidí. S některými věcmi prostě nic neuděláme. Kdyby rozhodčí pískali spravedlivě, máme o šest bodů více. Vyhrát ligu bude letos opravdu těžké,“ hořekoval trenér Katalánců.

A co na to Bílý balet? „Rozumím naštvání Almeríe, ale podle mě byla rozhodnutí správná,“ prohlásil trenér Carlo Ancelotti. „Vše jsem si zpětně pustil a podle mě měli arbitři pokaždé pravdu.“

Real tedy díky vítězství zůstal na druhém místě tabulky, na senzačně první Gironu ztrácí bod, disponuje ale jedním utkáním k dobru. Poražená Almería se naopak topí v sestupových vodách, s desetibodovou ztrátou na bezpečné pozice je i nadále přikována u dna tabulky a čeká na premiérovou výhru v sezoně.

Reklama