Hlavní obsah

Nad Barcelonou se stahují mračna. Španělská policie zasahovala v sídle národního svazu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělská policie dnes prohledala sídlo národního fotbalového svazu, v kancelářích komise rozhodčích pátrala po dokumentech spojených s korupčním skandálem FC Barcelona. Uvedla to agentura AP, podle níž policisté nikoho nezadrželi. Státní zastupitelství v březnu obvinilo Barcelonu z ovlivňování rozhodčích, zpronevěry a falšování dokumentů.

Foto: Albert Gea, Reuters

Fotbalista Barcelony Raphinha. Ilustrační foto

Článek

Podle státního zástupce Barcelona převedla v letech 2001 až 2018 téměř 7,3 milionu eur (178 milionů korun) na účet společnosti patřící tehdejšímu viceprezidentovi komise rozhodčích Josému Maríovi Enríquezovi. Katalánský celek kvůli podezření z korupce čeká soud, obviněni byli i jeho někdejší předsedové Josep Maria Bartomeu a Sandro Rosell.

Mezi obviněnými je i Enríquez, který stejně jako zástupci Barcelony platby přiznal. Všichni nicméně popřeli, že šlo o úplatky.

Prezident FC Barcelona Joan Laporta v dubnu prohlásil, že aféru považuje za jeden z největších útoků na katalánský klub v jeho historii. Podle Laporty klub zadal externí firmě audit, který žádné pochybení neprokázal.

Pokud by se potvrdilo, že Barcelona podváděla, hrozily by jí vysoké pokuty i sportovní tresty včetně zákazu hrát Ligu mistrů. To by pro katalánský klub bylo obrovskou sportovní, finanční, ale i marketingovou ranou. Milionářskou soutěž dokázala Barcelona ovládnout celkem pětkrát, naposledy v roce 2015.

Reklama