Hlavní obsah

Šifra mistra Xaviho. Barcelona je po triumfu v El Clásiku zpátky!

Zázrak za čtyři a půl měsíce, přesně za 134 dnů. Za tak krátký čas stvořil legendární španělský záložník Xavi novou, nablýskanou Barcelonu. Z vyčichlého týmu, který v létě opustil klenot Messi, jde zase strach. V neděli doslova exceloval ve slavném El Clásiku, na San Bernabeu roznesl na kopytech 4:0 Real Madrid. Katalánci zdolali rivala poprvé od března 2019.

Foto: Susana Vera, Reuters

Fotbalisté Barcelony ve šlágru španělské ligy rozdrtili vedoucí Real Madrid a měli z toho pořádnou radost.

Článek

„Jsem nadšený, Barca je zpátky. Ukázali jsme, že se umíme postavit takovému skvělému týmu, jakým je rozjetý Real. Výsledek je úžasný, do budoucna nás povzbudí. Odjíždíme z Madridu se širokým úsměvem," citoval trenéra Xaviho španělský deník Marca.

Je srpen 2020, zadlužená Barcelona je v troskách. Po potupném debaklu 2:8 od Bayernu ve čtvrtfinále Ligy mistrů padá na samé dno. Poprvé od sezony 2007/2008 končí sezonu bez velké trofeje. „Jde o historické ponížení," píší evropská média.

Střih. Dvacátého března 2022 dominuje Barca na San Bernabeu, s odvěkým rivalem cvičí, hraje si s ním jako kočka s myší. Z tehdejší zlaté party jsou v základní sestavě pouze 4 hráči: brankář Ter Stegen, stoper Piqué, obránce Alba a záložník Sergio Busquets. Jejich bývalý spoluhráč Xavi je řídí od postranní čáry. Z Barcy znovu dělá postrach Evropy, daří se mu to náramně.

„Tahle výhra mě posilní, jsem trenérský nováček. Nepotřebuju ale žádnou slávu, nevnímám úspěch v El Clásiku jako osobní výhru. Všechno je o týmu, soudržnosti, rodině a fanoušcích Barcelony," prohlásil Xavi.

Dvaačtyřicetiletý kouč zažil na San Bernabeu velká vítězství, v neděli první v roli trenéra. Trefil úplně všechno: od sestavy po taktický plán. „Vychutnávám si vítězství nad Realem víc než jen jako kouč Barcelony, jsem totiž celoživotní fanoušek tohoto klubu," podotkl někdejší mozek Barcelony.

V první půli jásal nad trefami Aubameyanga a Araúja, po přestávce přikrášlili trimuf hostů Torres a znovu Aubameyang. „Víc než čtyři góly mě uchvátilo, jak moji hráči bojovali, běhali, do všeho šli naplno. Tohle je inspirativní," radoval se Xavi.

Ví však dobře, že na titul to už letos nebude. Barcelona ztrácí na vedoucí Real 12 bodů. Byť má zápas k dobru, takové manko stěží dožene. „Nemyslím si, že La Ligu vyhrajeme, začalo se nám dařit příliš pozdě. Musíme zůstat pokorní, budoucnost je ale světlá," pronesl muž, který usedl na lavičku Barcy zkraje listopadu po odvolaném Ronaldu Koemanovi. Reálný je však útok jeho týmu na triumf v Evropské lize, v dubnu ho čeká čtvrtfinálový souboj s Eintrachtem Frankfurt.

Reklama

Související témata: