Hlavní obsah

Ve hře o Griezmanna se točí sto miliónů eur

Madrid/Praha

Dost možná, že šlo o danajský dar, který na oltář svého Atlétika položil. Dvěma góly sice Antoine Griezmann dovedl svůj tým k triumfu v Evropské lize, ale současně tím vyprovokoval Barcelonu k ještě větší snaze, aby ho z Madridu vykoupila. A to přesto, že ve smlouvě sedmadvacetiletého francouzského legionáře datované do roku 2022 je zakotvena výstupní klauzule s částkou sto miliónů eur, tedy necelých 2,6 miliardy korun. Ani ta ovšem nepředstavuje pro šéfa katalánského klubu Josepa Maria Bartomeua problém.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Antoine Griezmann z Atlétika v klubku se spoluhráči oslavuje gól proti Marseille.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Oslavy fanoušků Atlétika Madrid

Chladnokrevnost, s níž největší hvězda Atlétika v lyonském finále s Marseille proměnila obě šance, do nichž se dostala, fascinovala kdekoho. Prezidenta Barcelony určitě také.

„Nevím, jak popsat mé góly. Byla v nich chladnokrevnost stejně jako sebevědomí," přitakával Griezmann, který se ve středu v noci dočkal první velké trofeje v kariéře.

Před dvěma lety musel s francouzskou reprezentací překousnout ve finále evropského šampionátu triumf Portugalců, s Atlétikem o pár týdnů dřív v milánském finále Ligy mistrů zase euforii městského rivala Realu. Sice až po penaltovém rozstřelu, o to drásavější pocity ovšem zažíval.

Teď se konečně dočkal.

„Kvůli tomu jsem ve čtrnácti opustil domov," vykládal nevýslovně šťastný Griezmann, jenž triumf v Evropské lize slavil s celou rodinou. „Chtěl jsem vyhrávat velké trofeje, ale musel jsem si na tuto chvíli počkat hodně dlouho," připomínal anabázi, kdy se přes mládežnickou akademii San Sebastiánu dostal do Atlétika.

Hned po příchodu v červenci roku 2014 s ním sice vyhrál španělský Superpohár, jenže od té doby na další triumf čekal až do středeční noci. V Lyonu se o něj dvěma góly zasloužil, jenže je otázkou, zda se postará o další.

„Doufám, že teď je šťastný a že šťastný bude i nadále. Samozřejmě s námi," vykládal kouč Atlétika Diego Simeone poté, co první vlna euforie ze zisku trofeje opadla a všichni se vrátili na pevnou zem.

„Věřím, že nešlo o poslední finále, které s námi Antoine vyhrál," připojoval se i jeden z nejzkušenějších hráčů Atlétika Juanfran.

Pravdou je, že Griezmann už loni dostal spoustu lukrativních nabídek a všechny odmítl. Třeba i tu, kterou mu předložil Manchester United.

Jenže teď ho láká Barcelona.

„Má u nás smlouvu a chceme, aby zůstal. A uděláme pro to všechno," tvrdil ještě v Lyonu generální ředitel Atlétika Clemente Villverde, že Rojiblancos svodům sta miliónů euro odolají.

Šéf madridského klubu Miguel Ángel Gil Marín ovšem už tak přesvědčivě nemluvil.

„Bude záležet jen na něm, jeho pocitech a rozhodnutí. Buď si vybere Atlético, kde se všechno točí kolem něho a kde bude psát klubovou historii, nebo odejde do jiného klubu, kde do historie nikdy nevstoupí," dal Griezmannovi na vybranou.

„Nejsem v tuto chvíli ani optimistou, ani pesimistou. Nevím, co se stane, natož abych mluvil o budoucnosti bezprostředně po finále. Pokud se ale Antoine rozhodne, že s námi pokračovat nechce, musíme jeho rozhodnutí respektovat."

Griezmann o budoucnosti mluvit odmítl. „Teď k tomu není správná chvíle. Snil jsem, že se spoluhráči, trenérem Simeonem a Atlétikem získám velkou trofej, proto si chci užít oslav," nemínil ani naznačit, zda mezi Rojiblancos zůstane nebo zda vábení Barcelony podlehne.

Reklama

Související témata: