Hlavní obsah

LEGIONÁŘI POD LUPOU: Černý se parádně naladil na boj o Evropu. Dělovkou sestřelil bývalého zaměstnavatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další víkend, další fenomenální vystoupení Václava Černého. Reprezentační křídelník zažívá v nizozemském Twente Enschede životní sezonu, v neděli krásným gólem a asistencí pomohl k výhře 3:1 nad Ajaxem Amsterdam, v jehož barvách do velkého fotbalu nakoukl. Díky známce 8,2 od portálu SofaScore byl navíc nejlépe hodnoceným krajánkem víkendu a nyní již vyhlíží zápas play-off s Heerenvenem, který jeho celek může přiblížit k účasti v příštím ročníku Konferenční ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Černý se raduje ze vstřelené branky v duelu proti Faerským ostrovům.

Článek
Fotogalerie

Twente přitom do utkání s třiatřicetinásobným mistrem Nizozemska nevstoupilo nejlépe, o poločasové pauze prohrávalo o gól. Ve druhém dějství se ale osudu vzepřelo, a to za výrazného přispění Černého .Pětadvacetiletý šikula nejprve krátce po vyrovnání Manfreda Ugaldeho pomohl dokonat obrat. V 51. minutě adresoval z volného kopu milimetrový centr na hlavu Julia Pleguezoela, který z úrovně penaltového puntíku zakončil přesně.

Čtvrt hodiny před závěrečným hvizdem se zapsal na listinu střelců i Černý, když napřáhl z hranice vápna a nádhernou ranou pod břevno uzavřel skóre na 3:1.

Příbramský odchovanec tak dal Ajaxu ochutnat sílu jeho vlastní akademie, neboť právě v nizozemské metropoli působil mezi lety 2014 a 2019. V dresu slavného klubu navíc poprvé nakoukl do světa dospělého fotbalu a na pětileté angažmá moc rád vzpomíná. „Nerozešli jsme se ve zlém, zažil jsem tam spoustu krásných zápasů," rozjímal krátce po odchodu z Ajaxu Černý. „Třeba mě jednou koupí zpátky."

Svými výkony si říká nejen o laso zpět do Amsterdamu, ale klidně i do jedné z top pěti evropských soutěží. V Eredivisie se chlubí celkově excelentními statistikami v podobě třinácti gólů a jedenácti asistencí, je tak šestým nejlepším střelcem a třetím nejlepším nahrávačem celé soutěže. Kdy jindy by tedy mělo přiletět laso z prestižnější ligy?

Budoucnost je ve hvězdách, nyní se Twente, které po základní části soutěže skončilo páté, již pilně připravuje na play-off o Konferenční ligu. V semifinálovém duelu jej čeká osmý Heerenven, po případném postupu pak ve finále Sparta Rotterdam nebo Utrecht. „Chceme se dostat do evropských pohárů. Pokud si udržíme nastolenou úroveň, máme k tomu skvěle nakročeno. Týmu opravdu věřím," optimisticky vyhlíží klíčové boje trenér Ron Jans.

Reklama

Související témata: