Hlavní obsah

LEGIONÁŘI POD LUPOU: Kapitánovi reprezentace se vyrovnal falešný útočník z Maďarska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva klíčové góly, dva skvělé výkony. Fotbalový žebříček krajánků z posledního víkendu má hned dvojici králů, shodné hodnocení si vysloužili kapitán národního týmu Tomáš Souček z anglického West Hamu i Jakub Plšek z maďarského klubu Puskás Akademia. Portál SofaScore oba hráče ocenil vysokou známkou 8,3.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Plšek ještě v dresu Sigmy Olomouc

Článek

Součkova trefa obletěla celou Anglii. Gól středopolaře Kladivářů byl totiž vítězný, padl v nastaveném čase ligového utkání s Evertonem (3:1). Navíc se jednalo o tuze pěkné zakončení šajtlí na zadní tyč.

„Jeden z nejkrásnějších gólů, který jsem kdy dal. Doufám, že ho fanoušci zvolí gólem měsíce,“ culil se vytáhlý záložník, který ze sebe při oslavě sejmul dres.

Plškova branka z maďarské nejvyšší soutěže hitparádám kralovat nebude. I euforie byla o něco mírnější a obešla se bez obnažování. I tak se ale jednalo o pěkný zásah hlavou, díky němuž brala Puskás Akademia z utkání proti DVTK bod. Na trefu třicetiletého útočníka z konce první půle totiž soupeř krátce po pauze dokázal zareagovat.

Počkat, útočníka?

Ano, správně. Nejedná se o tiskařského šotka. Plšek, jenž téměř celou dosavadní kariéru strávil uprostřed záložní řady, v posledních týdnech nastupuje na hrotu. Neotřelý tah slovenského kouče Zsolta Hornyáka, který v letech 2018–2019 vedl Slovan Liberec, se o víkendu vyplatil.

Fotogalerie

„Baví mě hrát na všech pozicích. Chci hlavně pomáhat týmu,“ vyprávěl Plšek minulý týden pro klubovou televizi.

Na hrotu může prodat čich na góly. Podobně jako dříve v dresu Sigmy Olomouc, jejíž je odchovancem.

Druholigová sezona 2016/17? Postup Hanáků o patro výše a koruna krále střelců pro Plška. V následujícím, již prvoligovém ročníku nasázel jedenáct branek. Na podzim 2019, před přestupem do Maďarska, jich ve dvaceti zápasech stihl sedm. I tehdy sporadicky zaskakoval na hrotu, skvostně produktivní byl ale většinou ze středu zálohy.

V Puskás Akademii kope Plšek čtvrtým rokem, minulou sezonu jeho kariéru přibrzdilo vážné zranění kolene. „Bylo to pro mě těžké. Dosud jsem na tréninku nikdy nechyběl více než dva dny,“ vyznal se v červnovém rozhovoru pro iDnes.

Nyní je olomoucký srdcař, jenž se jednoho dne plánuje do Sigmy vrátit, zpět v plné síle. A nové roli. Jeho mužstvo, ve kterém působí i krajan Patrizio Stronati, je v maďarské lize momentálně čtvrté se čtyřbodovou ztrátou na třetí místo, zajišťující postup do předkol Konferenční ligy. Falešný útočník Plšek je navíc se šesti trefami nejlepším střelcem mužstva.

A kdo ví. Třeba svému celku z nezvyklé pozice vystřílí poháry…

Reklama

Související témata: