Hlavní obsah

Nádherně trefil výhru a šel do půl těla. Má první žlutá za oslavu, smál se Souček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Platí za fotbalového poctivce a slušňáka, který nesbírá moc trestů. V závěru sobotního zápasu na hřišti Evertonu vyfasoval Tomáš Souček zbytečnou žlutou kartu, což mu ale vůbec nevadilo. West Hamu zařídil tři body parádní vítěznou trefou v nastavení, po níž svlékl dres. „Je to asi první žlutá karta za oslavu, ale byla 90. minuta a chtěl jsem to oslavit s fanoušky,“ křenil se kapitán české reprezentace po výhře 3:1.

Foto: Carl Recine, Reuters

Tomáš Souček se raduje z gólu do sítě Evertonu

Článek

Souček si připsal šestou trefu v aktuálním ročníku Premier League, která ale byla rozhodně nejemotivnější a nejkrásnější.

V Goodison Parku zrovna začalo pětiminutové prodloužení, když z levé strany odcentroval křídelník Mohammed Kudus. Nebyl to zrovna špičkový centr, ale Souček si s ním výtečně poradil. Přetažený míč si zpracoval na prsa a po odskoku do něj perfektně udeřil pravou šajtlí.

„Snažil jsem se vystřelit, ale přede mnou byl Mykolenko,“ vykládal Souček pro klubový web. Jeho mazaný, ale prudký a pohotový obstřel zapadl ke vzdálenější tyči. Gólman Evertonu a anglický reprezentant Pickford plachtil naprázdno. Gól! A ne ledajaký!

„Jeden z nejkrásnějších, který jsem kdy dal,“ žasl devětadvacetiletý středopolař a rozesmál se: „Doufám, že ho fanoušci zvolí gólem měsíce.“

Souček stěží udržel emoce i na hřišti. V deštivém odpoledni svlékl promočený dres, mezitím jako obvykle rozpřáhl ruce, točil se dokola jako helikoptéra a pádil k sektoru hostujících příznivců. V hloučku s ním jásal i spoluhráč Vladimír Coufal, který společně s krajanem na hřišti Evertonu odběhal celý zápas.

„Věděli jsme, že to bude hodně těžký zápas se spoustou soubojů o odražené míče,“ vykládal Souček. Při rozpravě vyzdvihoval brankáře West Hamu Alphonse Areolu, který si připsal deset zákroků včetně chycené penalty v první půli.

„Musím zmínit Phonse, mnohokrát nás zachránil. Hlavně v posledních deseti minutách se hrálo nahoru dolů a my byli ti šťastnější,“ vydechl Souček. Zaskočené domácí po jeho zásahu v nastavení gólově dorazil Edson Álvarez a Hammers si odvezl vítězství 3:1.

Po pondělním triumfu 4:2 s Brenfordem se tým s českými plejery nejspíš definitivně vymanil z prachmizerného období, v němž West Ham bezmála dva měsíce nepotkal výhru. „A rovnou dvě po sobě se vždycky počítají,“ pravil Souček.

Při zimní mizérii i on vypadl na chvilku ze základní sestavy, teď ale český dlouhán nejspíš pojistil flek kouči Davidu Moyesovi, který ho nezapomněl pochválit: „Tomáš to zvládl brilantně. Pamatuju si, že proti Evertonu dal vítězný gól v úplném závěru i při covidových lockdownech. Hned jsem si na to vzpomněl.“

Souček zas a znovu přesvědčuje, jaký má pro londýnský mančaft přínos. V 148 startech v nejvyšší anglické soutěži zaznamenal už solidních 26 tref a v historickém pořadí krajanů je třetí. Dotahuje se na druhého Milana Baroše (28), nejvíc gólů v Premier League dal Patrik Berger (38).

„Nejdůležitější je výhra. Už jsem předtím opakoval, že jsme prožili těžké časy, ve kterých jsme nedokázali najít cestu k vítězství,“ líčil Souček. „Teď nám do reprezentační přestávky zbývají čtyři zápasy a dnešek nám dodá sebevědomí.“

West Ham ve čtvrtek rozehraje osmifinále Evropské ligy ve Freiburgu. Mezi dvojzápasem si střihne i dva ligové duely doma proti Burnely a Aston Villě.

Po nich by klidně mohl přicestovat na reprezentační sraz už jako druhý nejlepší český střelec v historii Premier League. Góly dávat umí a teď ukázal, že to mohou být i výstavní kusy.

Reklama