Hlavní obsah

Liberec jde v Intertotu dál, Zlín skončil

PRAHA

Fotbalisté Slovanu Liberec potvrdili postup do třetího kola Poháru Intertoto výhrou 2:1 v Tel Avivu nad Beitarem Jeruzalém. Naopak hráči Tescomy Zlín v odvetě druhého kola Poháru Intertoto belgickému Gentu gól nedali a ze soutěže vypadli. V prvním utkání prohráli na soupeřově hřišti 0:1.

Článek

Liberečtí, kteří v prvním zápase doma vyhráli 5:1, dnes vedli od 52. minuty po trefě Filipa Dorta, o sedm minut později vyrovnal Šosan, ale tři minuty před koncem strhl výhru na stranu hostů útočník Jan Holenda, jenž si tak osladil zápasovou premiéru v dresu Slovanu.

V třetím kole soutěže se Liberec utká s nizozemským týmem Roda Kerkrade, který loni ze soutěže vyřadil. Svěřenci Vítězslava Lavičky sehrají první zápas 16. července na nizozemské půdě.

Severočeši si dnes na rozpáleném hřišti v Tel Avivu postup v klidu pohlídali. Domácí tým působil po debaklu v Liberci lehce odevzdaným dojmem a liberečtí fotbalisté jej za pasivitu v prvním poločase mohli několikrát ztrestat.

Na začátku utkání hýřil aktivitou především záložník Pudil: v 12. minutě nejprve vypálil těsně mimo a pak se jeho trestný kop, na který těsně nedosáhl stoper Hochmeister, stočil jen pár centimetrů vedle brány. Po půlhodině hry domácího gólmana ještě ostrou ranou těsně nad břevno vystrašil Abrahám a na konci poločasu zahrozil i Hodúr.

Liberečtí se brankové odměny dočkali až po poločase

Liberečtí se brankové odměny dočkali až po poločase. Nejprve se neprosadil Pudil, ale v 52. minutě se mezi dvěma obránci šikovně propletl útočník Dort a jesličkami potupil gólmana Korenfina.

Radost z vedení ale českému týmu nevydržela dlouho. Nejprve gólman Čech dvakrát vychytal útočníka Šosana, jenže sedm minut po Dortově trefě se tentýž hráč ocitl před libereckou brankou úplně volný, tentokrát už přímý souboj s Čechem vyhrál a navázal tak na svůj gólový zápis z Liberce.

Vyrovnání ale hosty vykolejilo jen na chvíli. Lavičkův tým se po krátkém tápání zase pustil do ofenzivy a střídající Matula čtvrt hodiny před koncem nebezpečně hlavičkoval mimo tyče. To už na hřišti zažíval zápasovou premiéru v libereckém dresu i útočník Holenda, který přišel v týdnu do Slovanu z pražské Sparty jako náhrada za přestup Miroslava Slepičky.

Devatenáctiletý útočník se uvedl znamenitě. V 80. minutě sice ještě jeho střelu gólman vytáhl na roh, ale tři minuty před koncem Holenda dostal kolmou nahrávku za obranu a elegantním obstřelením zajistil liberecké vítězství.

Zlín doma s Gentem remizoval

Fotbalisté Tescomy Zlín hráli v odvetě druhého kola Poháru Intertoto s belgickým Gentem bez branek a ze soutěže vypadli. V prvním utkání prohráli na soupeřově hřišti 0:1.

V sestavě domácího týmu dnes nastoupily i dvě čerstvé letní posily. Po návratu z hostování ve Wisle Krakov se na pravý okraj obrany postavil Vlastimil Vidlička, do útoku kouč Blaha poslal Jana Krause, který přišel z druholigového Hradce Králové.

Jako první se zapotil domácí gólman Kořínek, který konečky prstů s obtížemi vyrazil na roh křížnou ránu Boussoufy. Vzápětí pálil na opačné straně těsně mimo Dobeš. Zlínu se v prvním poločase v koncovce nedařilo. Kombinační i individuální akce často končily už před šestnáctkou soupeře a hostující brankář Herpoel ani jednou nemusel zasahovat.

Švach z dobré pozice minul

V 35. minutě zahrozil Gent podruhé, když na centr Cooremana vyskočil vysoký Mladenovič, ale ani on se mezi tyče netrefil. V závěru prvního poločasu měli Zlínští blízko ke kýženému gólu. Kraus vrátil odražený balon do šestnáctky, osamocený kapitán Švach však obstřelil nejen Herpoela, ale zároveň těsně minul levou tyč.

Po přestávce začali hráči Tescomy ještě aktivněji a měli častěji míč na kopačkách. V 51. minutě našel Kraus nabíhajícího Dobeše, ale ten místo zpracování míče vypálil bez přípravy vysoko nad. Gólman Gentu likvidoval první střelu Zlína až v 57. minutě, kdy napřáhl z 20 metrů Činčala.

Belgičané hrozili hlavně z brejků a standardních situací. Po rohu Boussoufy zakončil nedůrazně Mladenovič, únik střídajícího Diopa musel na poslední chvíli hasit vracející se Zapletal.

Bulharský sudí nevyslyšel volání po pokutové kopu

V 64. minutě pronikl do vápna Janíček, ale prováhal nejvhodnější okamžik k zakončení a po souboji s protihráčem upadl. Bulharský sudí Konstadinov ale nevyslyšel volání zlínských hráčů po pokutové kopu a ukázal Švachovi žlutou kartu za protesty. Pak ještě pálil z voleje levačkou těsně nad Červenka. Největší šanci Gentu zahodil Diop, který šel sám na Kořínka, ale jeho dlouhá klička skončila v zámezí.

Sedm minut před koncem ostrou ránu Vidličky tečoval Zapletal a při dorážce překonal hostujícího gólmana, jenže toho na čáře zastoupil spoluhráč. Podle hráčů Zlína balon přešel brankovou čáru, ale asistent rozhodčího Gavrilov byl neoblomný. V nastaveném čase ještě mohl vynutit prodloužení Činčala, ale z deseti metrů vystřelil nad.

Beitar Jeruzalém - FC Slovan Liberec 1:2 (0:0)
Branky: 59. Šosan - 52. Dort, 87. Holenda. Rozhodčí: Drabek - Zauner, Klement (všichni Rak.). ŽK: Moše, Kim - Hochmeister, Pudil.
Beitar: Korenfine - Eliar, Sason, Kim, Amsalem - Borchyjan, Efraim, Moše, Hadad (68. Danini) - Azo, Šosan. Trenér: Ohana.
Liberec: Čech - Šinglár, Zápotočný, Hochmeister (74. Matula), Janů - Hamouz, Abrahám, Hodúr (84. Broschinský), Pudil - Dort (64. Holenda), L. Došek. Trenér: Lavička.
Tescoma Zlín - AA Gent 0:0
Rozhodčí: Kostadinov - Gavrilov, Kerezov (všichni Bul.). ŽK: Švach, Činčala - Mamouni. Diváci: 3054. První zápas: 0:1, postoupil Gent.
Zlín: Kořínek - Vidlička, Kroča, Švach, Červenka - Janíček, Vrtělka, Dobeš (72. Jelínek), Zapletal (84. Bielik) - Kraus (58. Bača), Činčala. Trenér: Blaha.
Gent: Herpoel - Smoje, Laybutt, Lombaerts - Cooreman, Trajčev, Mamouni, Boussofa, Hakonsen - Martens (36. Diop), Mladenovič (86. Thompson). Trenér: Leekens.

Reklama

Související témata: