Hlavní obsah

Bayern - Barcelona 4:0Bayern čtyřgólovým přídělem deklasoval Barcelonu a je opět blíž finálovému reparátu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
25. Müller 1 : 0
49. Gomez 2 : 0
73. Robben 3 : 0
82. Müller 4 : 0
Záznam online reportáže

Mnichov/Praha

Mnichovský Bayern je opět blíž svému cíli, jímž je reparát za loňské nepovedené finále Ligy mistrů s londýnskou Chelsea. V prvním semifinálovém duelu letošního ročníku totiž na svém hřišti doslova deklasoval Barcelonu, které ani návrat uzdraveného Messiho do sestavy nepomohl. Heynckesův tým španělského protivníka jasně přehrál, výhrou 4:0 si vytvořil víc než slibnou pozici pro odvetu za týden na Nou Campu a přiblížil se finále, jež se bude hrát 25. května ve Wembley.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Arjen Robben z Bayernu oslavuje gól proti Barceloně.

Článek
Fotogalerie

Jasně že Katalánci mystifikovali. Pochopitelně že uzdravený Messi se v základní sestavě Barcelony objevil. Kouče Bayernu Juppa Heynckese tím hosté ale nepřekvapili, neboť se startem fenomenálního Argentince počítal.

Heynckes blufování prohlédl

„Věděl jsem, že blufují a šetří Messiho na semifinále s námi," zahlásil sedmašedesátiletý kouč, když vešly sestavy ve známost.

Ani jeho svěřenci se nenechali přítomností klíčového muže Barcelony zaskočit a hned po pár desítkách sekund Robben po narážečce s Martínezem soupeři pořádně zavařil. Gólman Valdés však slibnou příležitost nizozemského rutinéra zlikvidoval, takže brzké rozřešení, které si Němci tolik přáli, v Allianz Areně nepřišlo.

I proto se mohla Barcelona v úvodu střetnutí uchýlit k režii, jíž se už před utkáním nijak netajila. „Nesmíme půjčovat domácím míč, protože takový scénář je pro ně nejhorší. Naopak ho musíme mít pod kontrolou my, abychom Bayern uspali, " nechal se slyšet kapitán Xavi, o což se on, stejně jako jeho spoluhráči dlouhé minuty snažili. A zcela neviditelného Messiho k tomu ani nepotřebovali, protože na útočení vůbec nemysleli.

První úder přišel ze vzduchu

Taktika ovšem vycházela Španělům jen pětadvacet minut... Rohový kop a míč putující od Robbena k hlavičkujícímu Dantemu a dál k Müllerovi je vykolejil. Pique zaváhal, zato třiadvacetiletý kanonýr Bayernu se do přihrávky položil a Valdés si jeho hlavičku srazil do sítě.

A hostům mohlo být vzápětí ještě hůř, kdyby maďarský sudí velkoryse nepřehlédl ruku Pedra a nařídil penaltu. Barcelona sice mezitím zahrozila příležitostí, do níž se dral Messi, ale jinak si nevěděla vůbec rady s důrazem, tvrdostí a agresivitou domácích, jejich nesmlouvavostí a ostrým startem do každého souboje. S pohybem a rychlostí rovněž ne, o nacvičených a perfektně zahrávaných standardních situacích nemluvě.

Druhý gól jako přes kopírák

V nástupu do druhé půle se to znovu potvrdilo... Po rohovém kopu Robbena se v šestnáctce hostů narodila situace de facto podobná té, která předcházela první brance. Hlavičkující Müller posadil míč na nohu Gomeze, jemuž nedělalo sebemenší problém trefit prázdnou bránu.

Stadión explodoval, protože Bayern svého španělského protivníka jasně přehrával a záhy měl blízko k třetímu gólu. Rychlou kombinací totiž rozebral obranu Barcelony, ale Ribéry mířil ve slibné příležitosti vedle.

Katalánci schytali výprask

Robben však v 73. min. všechno napravil... Ve chvílích, kdy se zdálo, že se hosté přece jen zvednou a zkusí výsledek alespoň zkorigovat, totiž po skvělé individuální akci překonal Valdése potřetí a Barcelonu tak doslova deklasoval.

A Thomas Müller ji dokonce vyprovodil s debaklem. Jeho první velkou příležitost sice gólman hostů zlikvidoval, ale osm minut před koncem byl i on bezmocný. Aldo totiž naservíroval Müllerovi výstavní přihrávku a ten mířil přesně. Ostudná pohroma naprosto neškodné, v závěru podrážděné a hodně nervózní Barcelony, která byla v Mnichově jen odvarem velkého španělského týmu nedávné minulosti, byla dokonána a o prvním finalistovi už po úvodním semifinále de facto rozhodnuto.

Bayern vykročil za svým snem naprosto suverénně a za předvedený výkon a servírovanou hru si vysoké vítězství zasloužil.

První semifinále Ligy mistrů
Bayern Mnichov - FC Barcelona 4:0
Branky: 25. a 82.  Müller, 49. Gomez, 73. Robben.  Rozhodčí: Kassai - Ring, Kispal (Maď.). ŽK: Gomez, Martínez, Schweinsteiger - Bartra, Sánchez, Alba, Iniesta. Diváci: 68 000. Poločas 1:0.
Bayern: Neuer - Lahm, Boateng, Dante, Alaba - Martínez, Schweinsteiger - Robben, Müller (83. Pizarro), Ribéry (89. Shaqiri) - Gomez (71. Gustavo). Trenér: Heynckes.
Barcelona: Valdés - Alves, Piqué, Bartra, Alba - Xavi, Busquets, Iniesta - Sánchez, Messi, Pedro (83. Villa). Trenér: Vilanova.

Reklama

Související témata: