Hlavní obsah

Bosenského snajpra, který miluje komedie a thrillery, zocelila válka

Radek MalinaSport.czPrávo

Nenápadný a tichý klučina z Bosny. V devatenácti letech dorazil do Teplic ze Sarajeva vytáhlý útočník. Psalo se léto 2005. Prezidentovi severočeských fotbalistů Františku Hrdličkovi kdekdo za nákup Edina Džeka nadával. Jenže ukázalo se, že šlo o kauf století. Za dva roky totiž klub fotbalistu, který je dnes hvězdou Manchesteru City, prodal do Německa.

Foto: David W Cerny, Reuters

Útočníci Manchesteru City Alvaro Negredo (uprostřed) a Edin Džeko (vpravo).

Článek

Nyní sedmadvacetiletý borec začínal paradoxně v Željezničaru Sarajevu, klubu, který Západočeši vyřadili letos v 2. předkole Ligy mistrů. V mladíkovi nalezl obrovský potenciál trenér Jiří Plíšek, jenž Džeka nasměroval na sever Čech.

Borec z Balkánu je dosud českému kouči vděčný, udržují spolu vřelý vztah. „Naposledy jsme se viděli, když hrála Bosna na Slovensku kvalifikaci mistrovství světa," potvrzuje Plíšek, že je s Džekem v pravidelném kontaktu osobně i po telefonu.

„Ze Sarajeva jsme Edina kupovali za dva a půl miliónu korun. Spousta lidí tehdy protestovala," vzpomínal František Hrdlička, když Džeko v létě 2007 přestupoval do Wolfsburgu.

Byl gólový, vzpomíná Horváth

Během dvou let na tuzemské scéně totiž exceloval. Nejprve v druholigovém Ústí nad Labem. Během patnácti zápasů skóroval šestkrát, následně si ve třiačtyřiceti duelech 1. ligy připsal šestnáct zásahů. „Měl jsem možnost se s ním potkat při jeho působení v Teplicích. Už tehdy byl výborný, skvělý v pokutovém území a dnes je z něj megastar, výborný útočník," říkal na adresu útočníka plzeňský obránce Radim Řezník. „Dobře si na něj pamatuji. Byl ohromně gólový. Prospělo mu angažmá v Německu," přemítal kapitán Viktorie Pavel Horváth.

Kluby ze západní Evropy se tehdy mohly přetrhnout, aby Džeka získaly. Nakonec vyhrál Wolfsburg, který zaplatil sto dvanáct miliónů korun. „Obrovský zisk za krátkou dobu. Takový obchod se povede jednou za život," věděl už tehdy Hrdlička. „Rok a půl v Teplicích byl rozhodující pro moji kariéru. Nebýt angažmá v Česku, nedostal bych se tak vysoko. Přestup ze Sarajeva považuji za klíčový," přemítal Edin Džeko.

Přítelkyně nebyla, tak koukal na filmy

Následně zářil i v Německu. V prvním roce dal jen osm gólů, ale v další sezóně se blýskl šestadvaceti brankami a na konci sezóny slavil s Wolfsburgem, kde byl jeho parťákem český obránce Jan Šimůnek, německý titul.

A o rok později byl králem střelců bundesligy. „Zvykl jsem si, naučil se jazyk, pronikl do všech tajů zdejšího života. Navíc jsem byl ve Wolfsburgu sám, neměl jsem přítelkyni. Věnoval jsem se fotbalu, šel na kafe nebo prostě odpočíval doma u televize. Baví mě hlavně komedie a thrillery," říkal Džeko.

Navíc jej zocelily hrůzy války, které jako dítě poznal v bývalé Jugoslávii. „Bylo to hodně nepříjemné. Už na hroznou minulost nemyslím a tyhle vzpomínky jsem vytěsnil. Ale není pochyb, že takové zážitky člověka neskutečně posílí," řekl v rozhovoru pro Právo.

Po třech letech v Německu zamířil do Anglie, o které snil. Vybral si Manchester City a stal se nejdražším fotbalistou, který přestoupil z týmu německé bundesligy. Cena byla 800 miliónů korun. Přestože v klubu pravidelně sází góly a slavil už i titul, několikrát se spekulovalo o jeho odchodu. „Brzy uvidíme Džeka, jehož City před časem koupili z Wolfsburgu," naznačil jasně šedesátiletý trenér Manuel Pellegrini, že hodlá oživit uvadající slávu bosenského snajpra. Plzeň musí doufat, že restart nenastane právě v Čechách.

Reklama

Související témata: