Hlavní obsah

Ďábelský Ronaldo. Zase zachránil Manchester United, který před derby čelí kritice

Praha

Dvě trefy v nastavení obou poločasů zachránily fotbalistům Manchesteru United bod v utkání Ligy mistrů na půdě Bergama a udrželi Rudé ďábly v čele skupiny F. Spasitelem klubu z Old Trafford nebyl nikdo jiný než portugalský útočník Cristiano Ronaldo, který má na kontě po úterní noci sto třicet devět branek v nejprestižnější klubové soutěži starého kontinentu.

Foto: Alberto Lingria, Reuters

Kanonýr Manchesteru United Cristiano Ronaldo a Jadon Sancho děkují fanouškům za podporu po utkání Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

„Byl prostě neuvěřitelný," klaněl se matadorovi na hrotu vlastní sestavy Ole Gunnar Solskjaer, trenér Manchesteru United. „Ronaldo vytáhl United z bahna. Ukázal jedinečné umění," poklonil se Paul Scholes, bývalý záložník Anglie a Manchesteru United. „Je to kouzelný hráč," usmál se Leon Osman, bývalý záložník Evertonu a anglické reprezentace, v komentáři pro BBC.

Ronaldo dvěma zásahy v historických statistikách klubu přeskočil právě nynějšího trenéra a bývalého spoluhráče, který na sto dvacet šest branek v dresu Manchesteru United potřeboval 366 utkání. Portugalec nasázel sto dvacet sedm gólů během 303 duelů. A tím posledním výrazně zmírnil tlak, jemuž současný šéf lavičky klubu z Old Trafford čelí.

„Lidé o Ronaldovi říkají, že nepracuje dost tvrdě. Jenže on dělá tu nejtěžší věc ve fotbale: střílí góly. V kritickou chvíli zakročí ať hraje na jakémkoliv místě, proti jakémukoliv týmu. Není pochyb, že je v Bergamu zachránil," pěl chválu na portugalského útočníka Rio Ferdinand, bývalý excelentní obránce Manchesteru United.

Parádní statistiky

Ronaldo má na kontě devět gólů v jedenácti zápasech po přestupu z Juventusu. Vstřelil vítězný gól proti Tottenhamu, rozhodující branku si připsal v domácím souboji Ligy mistrů proti Bergamu, v páté minutě nastavení obstaral gól na 2:1 proti Villarrealu, vítězná branka proti Newcastlu padla rovněž z kopačky Ronalda, který se prosadil ještě proti West Hamu United a Young Boys Bern. Naposledy pak obstaral bod z Bergama.

„Pokaždé, když jsem nastoupil proti Atalantě, šlo o velice těžký zápas. Má fantastického trenéra a při angažmá v Juventusu byl každý vzájemný střet mimořádnou zkouškou. Ukázali jsme charakter, protože jsme se nevzdali," vyzdvihl Cristiano Ronaldo přístup a nasazení celého týmu do posledních vteřin. „Musíme se zlepšit jako tým. Navzájem se přizpůsobit. Jen potřebujeme čas," přemítal Ronaldo.

Je prvním hráčem od Ruuda van Nistelrooye, který v dubnu 2003 dokázal za United skórovat ve čtyřech po sobě jdoucích zápasech Ligy mistrů. „Je to vůdce. Něco jako Jordan kdysi v Chicagu Bulls," usmál se Solskjaer.

Foto: Alberto Lingria, Reuters

Cristiano Ronaldo se opět střelecky prosadil

Už snad není nikdo, kdo by si dovolil pochybovat o přínosu Cristiana Ronalda pro Manchesteru United. Když se šestatřicetiletý portugalský útočník vracel nad Old Trafford, mnozí nevěřícně kroutili hlavou, že jde o nesmyslný transfer. Jenže rodák z Madeiry skóroval při každém utkání skupiny Ligy mistrů.

Jedině portugalský útočník si z hráčů United vysloužil v úterním večeru lepší hodnoceni, zbytek týmu experti strhali i s vidinou třaskavé sobotní bitvy s Manchesterem City.

„Z jejich strany nebyla ve hře intenzita. Každý se musel ptát, jaké používají rozestavení, co mají za formaci. Byli prostě v rozkladu. A když se zranil Varane, vypadali roztřeseně, bez špetky sebevědomí," pokáral mužstvo Rio Ferdinand. „Byl to naprostý zmatek. Střed hřiště byl otřesný. A Maguire? Vypadá, jako kdyby měl kocovinu," prohlásil nemilosrdně Paul Scholes.

Reklama

Související témata: