Hlavní obsah

Faktor X ve finále Ligy mistrů? Chorvat v kádru! Hezké, skvělá vizitka, komentuje Kerič

Sázkové kanceláře sice v sobotním finále Ligy mistrů výrazně favorizují Manchester City nad Interem Milán, ale jedna zajímavá statistika naopak hovoří pro italský celek. Ligu mistrů od roku 2013 pokaždé vyhrál tým, který měl v kádru Chorvata.

Foto: Claudia Greco, Reuters

Marcelo Brozovič z Interu Milán hledá cestu obranou AC

Článek

Za anglické mužstvo žádný nehraje, kdežto Nerazzurri mají ve svém středu Marcela Brozoviče.

„Doufám, že to Brozovič urve a vítěz Ligy mistrů bude mít opět Chorvata. Ale Interu nebudu fandit jen kvůli němu. Je mi bližší než Manchester City, jehož politika se mi moc nezamlouvá," přiznává bývalý útočník Andrej Kerič, který z chorvatských fotbalistů zanechal v české lize nejvýraznější stopu, když se v roce 2009 stal s patnácti góly nejlepším střelcem ligy.

Když budeme parafrázovat slavný Linekerův výrok, tak Liga mistrů je soutěž, ve které vždy vyhraje tým s chorvatským hráčem. Alespoň posledních deset let takové pravidlo platí.

Foto: Vlastimil Vacek

Andrej Kerič

„Je to fakt hezký. Pro takový malý stát jako je Chorvatsko jde o skvělou vizitku. Svědčí to i o tom, jak skvělou generaci v posledních letech máme, což je třeba vidět na našich výsledcích na mistrovství světa," připomíná bývalý hráč Liberce, Sparty či Teplic bronz z MS 2022 v Kataru a stříbro z MS v Rusku 2018.

Zajímavou sérii Chorvatů v milionářské soutěži odstartoval v roce 2013 Mario Mandžukič v dresu Bayernu Mnichov. Od té doby pokaždé dosáhl na „ušatý" pohár reprezentant ze čtyřmilionové země od Jaderského moře. „A třikrát byli v týmu Chorvaté dva, když vyhrál Real Madrid s Modričem a Kovačičem," připomíná Kerič triumfy Bílého baletu v letech 2016, 2017 a 2018.

Chorvati, kteří od roku 2013 vyhráli fotbalovou Ligu mistrů
2013Mario MandžukičBayern Mnichov
2014Luka ModričReal Madrid
2015Ivan RakitičBarcelona
2016Luka Modrič, Mateo KovačičReal Madrid
2017Luka Modrič, Mateo KovačičReal Madrid
2018Luka Modrič, Mateo KovačičReal Madrid
2019Dejan LovrenLiverpool
2020Ivan PerišičBayern Mnichov
2021Mateo KovačičChelsea
2022Luka ModričReal Madrid

Modrič ovládl Ligu mistrů celkem pětkrát, čtyřikrát Kovačič a po jednom triumfu si připsali Rakitič, Lovren a Perišič.

„Není to náhoda. A nejde jen o to, že naši hráči ve velkých týmech jsou, ale hrají v nich i velmi důležitou roli," zdůrazňuje Kerič.

Finále Champions League s živým audiokomentářem na Sport.cz
Finálové utkání Ligy mistrů se nezadržitelně blíží. Bitva mezi Manchesterem City a Interem Milán je na programu v sobotu od 21:00 v Istanbulu. Web Sport.cz nabídne vedle tradiční podrobné online reportáže také živý audiokomentář.

Ne vždy však Chorvat znamenal v poslední dekádě triumf, neboť dvakrát byli Chorvaté na obou stranách. V roce 2017 Modrič s Kovačičem (Real Madrid) porazili krajana Mandžukiče (Juventus) a o rok později zase předčili Lovrena z Liverpoolu. Před dvěma lety Manchester City ve finále padl s Chelsea. Chorvatského hráče neměl. Přeruší zítra sérii? „I když fandím Interu, Manchester považuju za velkého, ale opravdu velkého favorita," uzavírá Kerič.

Kdo vyhraje sobotní finále fotbalové Ligy mistrů?
Manchester City
64,8 %
Inter Milán
35,2 %
Celkem hlasovalo 770 čtenářů.

Reklama