Hlavní obsah

Filantrop. Hvězda Bayernu postavila v rodném Senegalu školu i nemocnici a živí desítky rodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Získal spoustu trofejí, je uznávaný po celém světě. Zákonitě i bohatý. Teď v Bayernu vydělává týdně v přepočtu 10,5 milionu korun, ročně tedy přes půl miliardy. Senegalský útočník Sadio Mané, jenž se ve středu večer postaví Plzni v Lize mistrů, ale nepatří mezi hvězdy, které si peněz pouze užívají. Tisíce senegalských rodin od něj dostávají jídlo, oblečení, lékařskou péči nebo finanční pomoc.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Sadio Mané z Bayernu (vzadu) oslavuje gól vstřelený Plzni.

Článek

„Proč bych chtěl mít deset Ferrari, dvacet hodinek s diamanty a dvě letadla? Měl jsem jako malý hlad, musel jsem pracovat na poli. Hrál jsem fotbal naboso. Tím, co vydělám fotbalem, mohu pomoci svým lidem. Preferuji, aby moji lidé dostali trochu z toho, co mi život dal," řekl Mané v nedávném rozhovoru pro senegalskou stanici TeleDakar.

Charitativní cítění a touha stát se slavným hráčem, který rodině a blízkým dopřeje potřebné, zažehly v Maném chudé poměry, v nichž vyrůstal. Včetně brzké smrti milovaného otce, který zemřel kvůli nedostatečné lékařské péči. Malému Sadiovi bylo tehdy sedm let.

V rodném Bambali postavil před časem školu, v roce 2020 byla dostavěna nemocnice. „Moje sestra se také narodila doma, protože v naší vesnici žádná nemocnice nebyla. Byla to pro všechny opravdu těžká situace. Proto jsem chtěl jednu nemocnici postavit, abych dal lidem naději," uvedl 30letý Mané.

Tím však jeho dobročinnost nekončí. Desítkám rodin z nejchudší oblasti Senegalu posílá měsíčně v přepočtu dva tisíce korun, stejnou částku pak každé rodině z Bambali během ramadánu.

Krajanům se snaží zpříjemnit těžký život i jinak. Například v únoru zaplatil padesáti senegalským fanouškům cestu do Kamerunu na finále Afrického poháru proti Egyptu. Společně se mohli radovat z historického triumfu. Obyvatele Bambali potěšil Mané i po uplynulé sezoně. Na blátivém hřišti, kde se proháněl s merunou jako kluk, odehrál zápas s kamarády z dětství.

Maného cesta ke slávě začala právě na tomto místě. Poté odešel do akademie Génération Foot, v patnácti si ho vybraly francouzské Mety. Odtud ho v roce 2012 za 390 milionů korun vykoupil Red Bull Salzburg. Po dvou letech ho angažoval Southampton, následně Liverpool.

Na Anfieldu strávil šest úspěšných sezon, Reds pomohl k triumfu v Lize mistrů i v Premier League. V 259 zápasech za Liverpool vstřelil Mané 115 gólů. V létě ho za téměř 800 milionů korun koupil Bayern. Před týdnem v Mnichově dal Plzni gól. Dokážou ho ve středu viktoriáni eliminovat?

Reklama