Hlavní obsah

FOTBAL ON-LINE: Spartak - Liberec

MOSKVA

Slovan Liberec chce ve středu zlomit prokletí kvalifikace Ligy mistrů a jako první český tým po Spartě Praha projít do hlavní soutěže mezi evropskou elitu. Severočeši nastoupí po domácí bezbrankové remíze k odvetě na hřišti Spartaku Moskva ve středu v 17 hodin (vysílá Eurosport). Sledujte on-line reportáž Sport.cz!

Foto: čtk

Roman Pavljučenko ze Spartaku Moskva (vlevo) a Pavel Košťál ze Slovanu Liberec v utkání 3. předkola fotbalové Ligy mistrů.

Článek

"Máme velké ambice. Nechceme nikoho trumfnout. Postup chceme vybojovat pro sebe, pro vlastní fanoušky," říká Vítězslav Lavička, trenér Liberce. Až dosud se v hlavní soutěži nejprestižnější evropské klubové soutěže objevila jen Sparta Praha, přičemž z předkola žádný z českých týmů nikdy nepostoupil.

Lavičkův tým doma uhrál bezbrankovou remízu v zápase, kdy byl lepším týmem. V lize čtyřikrát vyhrál a neinkasoval. "Nepodléháme žádnému uspokojení ani hvězdné nemoci," ujišťuje kouč. Na jeho svěřence kromě ambiciózního soupeře čeká obrovská nástraha v podobě umělé trávy, na níž Spartak Moskva s českými reprezentanty Kováčem a Jiránkem hraje domácí zápasy.

Postoupí Liberec do hlavní fáze Ligy mistrů?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Liberec od neděle absolvoval tréninky na netradičním povrchu, jeden zvládl i v průběhu minulého týdne. V pondělí před odletem využil zázemí Slavoje Vyšehrad. "Protože povrch hřiště tohoto týmu je téměř totožný s tím, který na nás čeká v Moskvě," vysvětluje Lavička.

Trenér úřadujících šampiónů odmítá názor, že se umělý povrch, byť jde o nejmodernější variantu, podobá přírodnímu trávníku. "Odskok míče je jiný. Balón hodně zrychluje, když je hřiště nakropené a narozdíl od přírodního osychá hodně rychle," vykládá Lavička.

"Osobně umělku nemusím," říká útočník Zbyněk Pospěch, který si ještě v dresu Slovácka v přípravě na umělém povrchu přetrhal kolenní vazy. "Ale žádný blok z toho nemám a do zápasu určitě nepůjdu se strachem," tvrdí jeden z Lavičkových svěřenců, kteří během prvních tréninků hledali nejvhodnější způsob obutí. "Na Vyšehradě byl podklad měkčí než v Liberci. Nejvhodnější je využití lisovaných kopaček," míní útočník Jan Holenda.

Myšlenkami jindy i na obědě

Lavička už od sobotního duelu v Olomouci myslí jen na Spartak. "V pondělí jsem byl s manželkou na obědě, protože pak jsme hned odjížděli do Prahy, kde jsme nocovali před úterním ranním odletem. Po chvíli mi řekla, že jsem stejně nepřítomný a myšlenkami jinde," omluvně se kaje liberecký kouč.

Se svými svěřenci piloval i penalty. "Abychom z části simulovali psychické podmínky, platila se za každý neproměněný kop pokuta, den před zápasem dvojnásobná," culí se Lavička.

"Já s tím nemám problém. Neplatil jsem a platit nebudu," přesvědčuje Holenda, že ho těžká situace neděsí. Přesto věří, že na penaltový rozstřel nedojde. "Jeden gól by měl k postupu stačit," doufá liberecký útočník, že Severočeši postup vybojují během devadesáti minut.

Lavičkův tým by měl být kompletní, Spartaku bude určitě chybět kapitán Titov, jenž je po operaci lícní kosti. Otazník se vznáší nad startem Bystrova, který nehrál od utkání v Liberci. Utkání začíná v 17 hodin, hlavním rozhodčím je Španěl Luis Medina Cantalejo.

Pravděpodobné sestavy:
Spartak: Kowalewski - Šiškin, Jiránek (Špedt), Stranzl, Rodríguez - Kovalčuk, Kováč, Mozart (Rebko), Kaliničenko - Pavljučenko, Cavenaghi (Baženov).
Liberec: Čech - Šinglár, Zápotočný, Košťál, Janů - Frejlach, Bílek, Hodúr, Pudil - Pospěch, Holenda.

Reklama

Související témata:
  Bayern - Real Madrid dnes 21 : 00
20240430T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Real Madrid
Bayern vs. Real Madrid
Bayern
Real Madrid