Hlavní obsah

Genialní tahy Guardioly? Nic takového, jen jsem chtěl, abychom byli sami sebou, namítá kouč Citizens

Na Ostrovech se klaní Guardiolově genialitě a fotbalové persony se trumfují v komplimentech na adresu kouče Manchesteru City. Pro proměně, která se s jeho Citizens udála ve středeční noci v pařížském Parku princů ve druhé půli semifinálového duelu Ligy mistrů není ani divu. Španělský mág však po výhře nad Paris SG jen pokrčil rameny. „V poločase jsem nic moc neměnil. Jen jsem chtěl, abychom hráli náš fotbal,“ odmítal, že by se za radikálním zvratem ve vývoji zápasu a vítězstvím 2:1 skrývaly nějaké jeho geniální trenérské tahy.

Sestřih úvodního semifinále Ligy mistrů Paris SG - Manchester CityVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

„Jo, ještě jsem hráčům řekl, aby zkusili být sami sebou. Někdy na to prostě potřebujete čas. Zvlášť, když spousta z nich nastoupila v semifinále vůbec poprvé a samozřejmě chtěli zápas zvládnout do nejlépe," pousmál se před kamerami RMC Sport.

Jeho svěřenci po změně stran sami sebou skutečně byli, takže úplně vymazali i obě největší domácí hvězdy Neymara a Mbappého.

„Ti dva nebyli vůbec vidět, úplně zklamali a pro svůj tým nic neudělali," podivoval se bývalý anglický reprezentant Chris Waddle, jak dokázali Citizens dvě fotbalové superstar eliminovat a vůbec k ničemu je nepustit.

„Ale ono to vůbec nebylo snadné, protože Paris SG je neuvěřitelným týmem s velkou kvalitou vpředu," oponoval belgický legionář ve službách Manchesteru City Kevin de Bruyne, jehož vyrovnávací gól v 64. minutě přivodil definitivní zvrat ve vývoji semifinále. Mimochodem třetí gól, který De Bruyne ve třech dosavadních konfrontacích s Paris SG vstřelil.

„Tentokrát ale trochu šťastný. Pro brankáře bylo trochu obtížné reagovat, protože očekával, že se míče někdo dotkne," zastával se Navase, který jen sledoval, jak balon vystřelený De Bruynem zpoza šestnáctky zapadl k tyči jeho brány.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Kevin de Bruyne z Manchesteru City při utkání s PSG.

Ostatně, i druhá branka sedm minut poté byla dost laciná, protože Mahriz prostřelil zeď bránících hráčů, která se rozestoupila.

Přitom k exekuci trestného kopu se původně chystal De Bruyne.

„Rijád se mě ale zeptal, jestli se ho může ujmout on. Řekl jsem mu: Proč ne, jestli si věříš. On si věřil a dal gól," prozrazoval, jak se zrodila vítězná trefa Citizens.

I o dění v kabině během přestávky toho nakonec řekl De Bruyne víc než Guardiola.

„Trenér nám vyčítal, že jsme příliš uspěchaní a snažíme se rychle přecházet dopředu, což není styl, který je pro nás stvořený. Chtěl, abychom hráli víc s míčem, byli trpělivější a hledali si prostor. Proto byl náš výkon v druhém poločase mnohem lepší. Proto jsme dostali soupeře pod tlak a hráli jsme skvělý fotbal."

Až poté se dal do vysvětlování i Pep Guardiola.

„Opravdu jsme o půli nic moc neměnili. Jen jsme se snažili odříznout Marquinhose, Verrattiho a Paredese od Neymara a Mbappého, protože ti dva jsou vynikající hráči. V první půli to proti nim nebylo snadné, proto jsme neměli míč pod kontrolou tak často, jako obvykle a scházela nám i potřebná agresivita," prozradil, co po svých svěřencích požadoval.

Splnili to beze zbytku. V druhé půli na hřišti zářili jen oni, takže si z Paříže odvezli výhru 2:1 a naději, že se poprvé v historii mohou dostat v Lize mistrů do finále.

„Za šest dnů nás ale čeká těžká práce. PSG je týmem schopným dokázat cokoli," varoval Guardiola své svěřence a připomínal jim, že Mbappé, Neymar a spol. vyhráli 3:2 ve čtvrtfinále na hřiště obhájce trofeje Bayernu Mnichov.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama