Hlavní obsah

Guardiola je génius, zní z kabiny Citizens. Nejlepší zápas to ale prý nebyl

Fotbalisté Manchesteru City po vítězném finále s Interem Milán (1:0) měli radost nejen z premiérového triumfu v Lize mistrů, ale i ze zisku třetí trofeje v jedné sezoně, čímž zkompletovali tzv. treble. Hráči "Citizens" nicméně po sobotním duelu v Istanbulu uznali, že jejich výkon zdaleka nebyl ideální.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Manchester City, vítěz Ligy mistrů!

Článek

"Neuvěřitelné, těžko se mi hledají slova. Dnes jsme přepsali historii, konečně jsme získali nejcennější trofej," radoval se kapitán Ilkay Gündogan, jenž dovedl tým v sezoně i k zisku domácího titulu a Anglického poháru. "Všichni mluvili jen o tom, že máme šanci na treble, byli jsme pod velkým tlakem. Tenhle tým si s tím ale dokáže poradit," ocenil německý záložník.

Svěřenci trenéra Pepa Guardioly získali treble jako osmý evropský klub v historii. Dvaapadesátiletý Španěl jako čtvrtý kouč ovládl Ligu mistrů potřetí. Navázal na výhry s Barcelonou v letech 2011 a 2009, kdy Katalánce rovněž dovedl k treble. Žádný jiný kouč před ním to se dvěma různými kluby nedokázal.

"Je to génius. Musím mu poděkovat, že mi umožnil být součástí takového týmu. Přivedl mě za velké peníze, důvěřuje mi a dokáže podržet, i když se člověku zrovna nedaří. Dneska jsem byl příšerný, ale koho to teď zajímá?" řekl záložník Jack Grealish.

Favorit se musel obejít od 36. minuty bez zraněného špílmachra Kevina De Bruyneho, jenž kvůli zdravotním problémům nedohrál ani neúspěšné finále před dvěma lety proti Chelsea. Přesto se anglický celek ujal vedení, i když v závěru sahal Inter po vyrovnání. V 89. minutě brankář Ederson famózně zlikvidoval hlavičku Romelua Lukakua z bezprostřední blízkosti a v nastavení vychytal i Robina Gosense. Při hlavičce Federica Dimarca mu pomohlo břevno.

"Nebyl to náš nejlepší zápas, ale k vítězství to stačilo. Odehráli jsme celou soutěž bez porážky a triumfem v Lize mistrů jsme se navždy zapsali do historie," prohlásil De Bruyne. "Hlavně první poločas od nás nebyl příliš přesvědčivý. Bylo to vyrovnané utkání, i Inter měl v závěru šance," podotkl Gündogan.

Snovou premiérovou sezonu v klubu zakončil kanonýr Erling Haaland, ačkoliv se ve finále neprosadil. Dvaadvacetiletý Nor překonal řadu rekordů a v 53 soutěžních utkáních nasázel 52 branek. Stal se nejlepším střelcem Ligy mistrů i Premier League, přesto už vyhlíží další výzvy.

"Něco takového jsem si nedokázal představit ani v těch nejdivočejších snech," poznamenal Haaland. "Až si užijeme oslavy a euforie opadne, tak budu mít znovu chuť vyhrávat, to je jisté. Za měsíc bude vše zapomenuto, začneme zase od začátku," dodal.

Manchester City vyhrál elitní evropskou klubovou soutěž jako šestý anglický tým. V minulosti se to povedlo Aston Ville, Chelsea, Liverpoolu, Manchesteru United a Nottinghamu.

Reklama