Hlavní obsah

Gullit si rýpl do Guardioly. Bez Messiho nedokáže Ligu mistrů vyhrát

Praha

Milionáři měli maximální cíl. Získat quadruple, tedy čtyři trofeje v jedné sezóně. Po středečním dramatu je však jasné, že ve hře jim zůstalo už jen treble. Fotbalisté Manchesteru City zůstali ve čtvrtfinále Ligy mistrů na štítě podceňovaného Tottenhamu. Pověst kouče Pepa Guardioly považovaného za jednoho z nejprogresívnějších trenérů současnosti tak dostala další kaňku. Ani na třetí pokus nebyl schopen dovést Citizens do finále nejprestižnější soutěže.

Trenér Manchesteru City Pep Guardiola byl po utkání hodně zklamanýVideo: O2 TV Sport

 
Článek

Jako hráč s Barcelonou dobyl Pohár mistrů evropských zemí (PMEZ). Z trenérské lavičky pak Barcu dovedl dvakrát k triumfu v Lize mistrů (2009 a 2011).

Čekalo se, že Pep Guardiola rychle navlékne i další korálky na vítěznou šňůru. Neuspěl však ani s Bayernem Mnichov, ani s Manchesterem City. Osm let zůstává bez vytouženého triumfu.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Fotbalisté Tottenhamu jásají, ve čtvrtfinále Ligy mistrů vyřadili slavný Manchester City.

„Znám Pepa a vím, jak touží po vítězství v Lize mistrů. Cítím s ním, protože vidím jeho velké zapálení a motivaci dosáhnout úspěchu v této soutěži. Vyřazení je pro jeho tým velká rána," nechal se ve studiu beIN Sports slyšet legendární Ruud Gullit, držitel Zlatého míče z roku 1987.

Nedokáže se dostat do finále

Guardiola je považován za jednoho z nejlepších trenérů 21. století. Úspěchy však slaví především v dlouhodobých soutěžích. V minulých pěti sezonách získal čtyři ligové tituly, za pár týdnů dost možná přidá pátý.

Ale Liga mistrů? Jako by pro něj od roku 2011 zůstávala zakletá. Znovu se na vyvrcholení sezony bude jen dívat.

Sestřih čtvrtfinálového utkání Ligy mistrů Porto - LiverpoolVideo: O2 TV Sport

„S Bayernem byl Guardiola pokaždé blízko, ale nedokázal se dostat do finále. Zisk titulu v bundeslize nebral jako úspěch, Bayern ho získává téměř každý rok," poukazuje Gullit, který sám trénoval Chelsea či Newcastle.

Vítězný tým si nemůžete koupit

V hodnocení Guardioly je pak neúprosný. „Na posledních štacích nemá Messiho, což vytváří obrovský rozdíl. V Barceloně zdědil po Rijkaardovi neuvěřitelný tým a pod jeho vedením se stal Messi ještě důležitějším hráčem. Messi byl pro něj v mnoha zápasech životně důležitý," poukazuje Gullit.

Citizens mají plejádu ofenzivních hvězd. Proti Tottenhamu však vybouchl Laporte a ani Kompany nepřesvědčil. Někteří komentátoři tak poznamenávají, že boháči budou shánět především špičkového stopera.

„Kdepak. Vítězný tým v Lize mistrů si nemůžete koupit," zůstává Gullit skeptický.

Reklama